dimarts, 16 de febrer del 2010
Un microimplant de cèl·lules mare per a regenerar l'os
La regeneració de teixits és una meta ambiciosa i cada vegada més plausible. Aquesta tècnica permetrà algun dia substituir o reparar els òrgans danyats del cos, burlant així al pas del temps i la malaltia.
Un grup d'investigadors francesos ha dissenyat una innovadora forma per a induir la formació de l'os, que necessita només el simple gest d'aplicar una injecció. Lluny de les sargantanes, la capacitat del nostre teixits per a regenerar-se és limitada (pell, fetge) o nul·la. En el cas del cartílag i els ossos, aquesta habilitat es reduïx pràcticament al soldat de petites fractures i fisures, però quan la deterioració és major no són capaces de reaccionar. L'única alternativa per a les persones amb problemes en aquestes estructures és la seva substitució quirúrgica per pròtesi.
Ara, un grup de científics de la Facultat de Cirurgia Dental de la Universitat d'Estrasburg (França) ha presentat el que sembla una opció viable per a regenerar teixit ossi i cartilaginoso. "Hem desenvolupat una nova estratègia per a induir la formació d'os utilitzant cèl·lules mare", ha explicat Nadia Benkirane-Jessel, principal signant del treball.
A hores d'ara, la capacitat de les cèl·lules mare per a donar lloc a diferents teixits és de sobres coneguda. Així mateix, els experts en la matèria coneixen des de fa anys l'existència d'una família de proteïnes BMP- que són les responsables del naixement dels osteoblastos i condroblastos (les cèl·lules que sintetitzen l'os i el cartílag, respectivament). Si les cèl·lules mare entren en contacte amb aquests factors, es produïx la seva diferenciació i, en un ambient adequat, la formació d'aquests teixits.
Benkirane i el seu equip han donat amb una audaç solució a aquesta qüestió.
En les pàgines de la revista'Proceedings of the National Academy of Sciences' detallen la fabricació d'unes càpsules dintre de les quals van tancar els factors de creixement.
Aquestes càpsules "actuen com un reservori", explica la investigadora, i ho fan a demanda, ja que només alliberen el seu contingut quan les cèl·lules de la seva al voltant ho 'requereixen'. L'últim obstacle residia en la necessitat que les cèl·lules mare estiguessin en contacte permanent amb aquestes càpsules actives. Per a això, van decidir col·locar-les totes juntes en una matriu de gel que es pot injectar. Al fer-lo en zones danyades de l'os de ratolins, van comprovar que el teixit es regenerava de forma satisfactòria.
Entre les patologies de l'esquelet que podrien tractar-se gràcies a aquesta tècnica estarien la osteoporosis o les malalties degenerativas del cartílag. Però, a més, podria ser útil en altres formes de "enginyeria de teixits i teràpies génicas o farmacológicas.
Font original: El mundo
Etiquetes de comentaris:
bh,
curs 2009-2010,
salut,
tormoferrandiza
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada