Els carnívors terrestres salvatges són difícils de visualitzar quan estan en llibertat.
La nútria, després de molts anys acantonada en els cursos alts dels rius murcians, comença a rocolonitzar els trams més baixos del riu Segura. Fa un mes, biólegs de l'Associació de Naturalistes del Surest (ANSE) van detectar la seua presència prop de la capital de la Regió de Murcia sense veure cap exemplar.
Per una altra part, la llei murciana de fauna silvestre considera que les nútries estan en perill d'extinció, però la detecció de varies petjades d'aquest carnívor sobre l'arena de la vora del riu i dels seus excremnts replets de peixos, han confirmat la seua presència.
Són 16 els carnívors terrestres salvatges que existeixen a Espanya, alguns dels quals són la nútria, el llop, l'os pard, etc; i tots presenten en comú la qualitat de ser poc visibles en llibertat.
Els aficcionats a la naturalesa així com també especialistes, afirmen que sols han vist de dues a cinc espècies de les 16 que existeixen.
Miguel Delibes, una cintífic, afirma que el món dels mamífers en general es secret i apassionant, un món de rastres, d'olors, de pèl perdut i de crits a la nit.
Una petjada en el fang o en la neu, excrements al camí, restes de pèl o d'arrapades en un arbre... són indicis que indiquen la presència de carnívors salvatges a Espanya, els quals presenten uns hàbits crepusculars, una desconfiança cap als humans i un habitat, que fa molt difícil la seua observació.
Però abans que res, alguns especialistes adverteixen que hi haque fixar-se en tots els detalls que la fauna i la flora ens ofereixen, mirant sovint el sòl, perquè sols així s'apreciaran les petjades i els excrements.
No obstant, Ángel J. Espanya recomana recórrer a la "integració d'indicis", perquè entén que són tan importants els excrements per a saber quina espècies pertany, com la resta d'indicis que trobem (pèls, petjades, arrapades...) i l'ecosistema o lloc d'Espanya en el qual ens situem.
A més, també es requereix una respecte de normes d'higiene i de seguretat; deixant els rastres igual que els hem trobat, utilitzar guants per a evitar el contagi d'enfermetats, etc.
Alguns dels indicis tenen una funció territorial específica i per tant, es poden produir problemes de comportament en aquests animals o els que passen pel territori si no deixem els rastres com els hem trobat.
Incomplir les normes de comportament ocasiona que es puguen perdre alguns coneixements i avanços en la conservació i protecció dels carnívors salvatges, coneguts gràcies a l'estudi dels seus rastres.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada