dimarts, 18 de novembre del 2014


Els 'parcs de paper' proliferen en els oceans
Països com Espanya creen contrarellotge reserves marines virtuals, sense protecció real, per complir l'objectiu internacional de blindar el 10% dels mars el 2020
Els anomenen parcs de paper. Existeixen en terra, com demostren les 19 joies de la naturalesa mundial en perill crític, i comencen a multiplicar-se en els oceans, on governs de tot el món han començat una carrera per protegir les seves aigües sobre el paper i aparentar complir els objectius internacionals.
El 15,4% de la terra d'aquest planeta consta com a àrees protegides, molt a prop de l'objectiu internacional d'aconseguir un 17% per al 2020. No obstant això, en els oceans, la meta, un 10%, està encara molt lluny. Només el 3,4% està protegit, segons un informe del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient presentat al Congrés Mundial de Parcs, que se celebra a Sydney (Austràlia).
Països com Espanya s'estan afanyant per cuirassar sobre el paper aquest 10% de les seves aigües nacionals. Espanya passarà de protegir el 0,5% de les seves aigües al 8% al final del 2014.
"El repte és no limitar-se a posar línies en un mapa. El repte d'Espanya és posar mitjans per gestionar aquests hàbitats ", llança la biòloga espanyola Purificació Canals, presidenta de MedPan.
El cas no és exclusiu d'Espanya, sinó generalitzat a tot el món.
Només el 44% de les 179 àrees protegides de la Mediterrània té un pla de gestió
"Tot el món està parlant d'aconseguir el 10% d'àrees marines protegides en 2020, però què passa si arribem al 10% i són només paper parks?", Coincideix el biòleg marí Daniel Mateos. Aquest investigador espanyol participa en el projecte europeu de Monitorització d'Àrees Marines Protegides a la Mediterrània. Allà ha vist que tot segueix igual en llocs teòricament blindats, com la reserva marina del cap de Palos, en aigües de Múrcia, afectada per la pesca il·legal.
Mateos també critica que les àrees marines protegides s'estableixin "de dalt a baix" o, el que és el mateix, en els despatxos sense comptar amb la població local.
NOTÍCIA ORIGINAL:
NOTICIES RELACIONADES:
-http://www.ca.globaltalentnews.com/actualitat/noticies/3538/Un-model-matematic-per-predir-lextincio-despecies.html


Video:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada