diumenge, 30 de novembre del 2014

EL TEMPS S'ESGOTA




Els habitants de Pequín acaben de descobrir que el cel d’aquesta pot ser blau. Açò ha segut gràcies al pla que van emprendre les autoritats locals a principis de novembre, on es va restringir el trànsit de cotxes privats, el 70% de vehicles públics van deixar de circular, es van frenar les obres i es va aturar la producció de les fàbriques més contaminants que envolten la ciutat i açò va ocasionar un cel net, al qual anomenaren: APEC blue. 

Una cosa similar li està passant al planeta. Aquest necessita mesures fermes i ràpides ja que ja s’ha pedaç suficient, i el temps s’esgota. L’ONU afirma que cal retallar emissions de gasos efecte hivernacle entre un 40% i un 70% per a l’any 2050, si no, els efectes seran greus per al medi ambient, la seguretat alimentària i la pobresa.
Estem a temps, diuen els experts. Però, ens estem prenent seriosament la lluita contra els efectes del canvi climàtic? "Ens ho estem prenent molt menys seriosament del que cal. No ho fem ni amb la velocitat ni amb la intensitat que requereix la situació", afirma, Teresa Ribera, ex secretària d'Estat de Canvi Climàtic.
La quantitat de gasos d’efecte hivernacle enviats a l’atmosfera va assolir un nou màxim en 2013. La concentració de CO2 ha augmentat.       
Els nivells de neu i gel descendeixen. La temperatura dels oceans i de l'atmosfera segueix pujant. El nivell del mar s'eleva. El canvi climàtic ja és una realitat, i està causat per la mà de l'home, afirmen els científics de l'ONU.                                                                                                                       
Si no es fa res, les temperatures podrien pujar fins a 4,8 graus, de manera que el volum de les glaceres es reduiria en un 85% i el nivell del mar podria pujar fins 0,82 metres, afectant greument l'equilibri dels ecosistemes.
Els experts diuen que cal un procés de transformació profunda, ja que, o canviem o ens estampem. I és fonamental que els països desenvolupats redueixin el consum material. 
El girar cap a un model, significa apostar per altres fonts. 
Els ecologistes aposten per un model basat al 100% en les energies renovables.

La qüestió de fons és si l'estil de vida dels països rics, amb els seus elevats nivells de consum d'energia, és compatible amb un planeta sa. I si les noves fonts cobriran les necessitats que genera aquest estil de vida.
El repte de la transformació del model energètic-productiu es topa amb la resistència de grans empreses del petroli, gas i carbó, que perdrien gran part del seu negoci si no es reinventen.
El gir que el planeta requereix, podria conduir a un altre món. La transformació del mapa energètic, la reducció de la dependència del gas i del petroli, podria alterar substancialment el tauler geopolític.

Mentrestant, els pequinesos seguiran mirant al cel. 


Notícia original

Noticies relacionades
-En un mundo más caliente, América Latina lleva las de perder. 
-Este año és el más cálido desde que se tienen datos. 

Pàgines interessants respecte al canvi climàtic
-Ignóralo hasta que desaparezca.
-Impacto de las emisiones en el calentamiento global.
-Un año de contaminación en tan solo un minuto. 


1 comentari:

  1. És un article molt interessant i al mateix temps amb molta raó , ja que és un tema que molta gent no pensa al actuar dia a dia i que amb eixos actes destrueixen més i més. si aquestos actes no s'aturen poc a poc destruirem el nostre planeta i nosaltres amb ell. Aquest canvi suposarà canvis dràstics al clima com el desgel dels pols. Per evitar-ho són sols algunes simples mesures que frenaran el procés un poc, però crec que és impossible aturar del tot el procés.

    ResponElimina