En els últims descobriments observem que el gel marí en l’Àrtic atrau grans quantitats de CO2 de l’atmosfera cap a l’oceà.
L'equip internacional de la investigadora Dorte Haubjerg Søgaard, de la Universitat del Sud de Dinamarca, i de l'Institut de Recursos Naturals de Groenlàndia, a la ciutat groenlandesa de Nuuk, ha completat uns anàlisis detallats del gel marí a Groenlàndia. Els resultats que s’han obtingut diuen que podria tindre una gran influència en el cicle global del carboni, i que els processos químics influixen més que els biològics sobre la capacitat del gel marí de retirar el CO2.
Per culpa de l’escalfament global, zones en les que hi ha grans quantitats de gel marí es fonen en estiu i quan el gel es torna a congelar en hivern no és tan gros com el que hi havia abans i ocupa menys terreny.
La conclusió que podem extraure d’ací es que la disminució de gel marí àrtic pot influenciar en l’increment de CO2 a l’atmosfera i açò arrastraria un augment de l’escalfament global. A l’augmentar l’escalfament es produiria més disminució de gel i entrariem en un bucle amb una eixida complicada, tal i com ja han advertit els autors del nou estudi. Si els resultats que han obtingut són representatius, el gel marí tindrà una gran importancia en aquest aspecte i es tindrà que tindre com en compte en les següents revisions de les concentracions de CO2 a l’atmosfera.
Notícia original:
Notícies relacionades:
La coberta de neu sobre el gel marí àrtic ha aprimat entre un 30 i un 50 per cent
Nou rècord de disminució del gel en l'Oceà Àrtic
Vídeo:
Interessant notícia. Com ja vam estudiar a les classes de CTM, el gèl del planeta és un factor realment important a l'hora de pal·liar en una certa mesura els efectes causats per les emissions desmesurades de gasos d'efecte hivernacle (efecte Albedo). Tot i això, sembla cada vegada més evident que estem destruïnt els mecanismes d'autorregulació d'aquest gran sistema homeostàtic al què anomenem planeta Terra i que, al cap i a la fi, és la nostra casa.
ResponElimina