La gran aventura espacial de l'humanitat fins a altres planetes i satèl·lits, no sols suposa reptes tècnologics, sinó que també té un risc anyadit per a la supervivència dels essers vius més enllà de la Terra. Entre els diversos efectes que la vida de l'espai provoca en els astronautes destaquen la descalcificació dels ossos, l'alteració de la son i dels ritmes circadianis, la pèrdua de visió, l'augment de la tempertaura corporal, l'atrofia dels músculs, les alteracions del sistema immunitari i l'increment del risc de càncer.També afecta al cos a nivell cel·lular, així com a les seues conseqüències per a la salut a llarg plas, encara que avui en dia és bastant llimitat.
Les dades recollits a partir d'experiments amb rates i mostres de 59 astronautes, mostren multiples alteracions en les celules a causa dels viatges espacials: danys a l'ADN, disfunció mitocondrial, canvis en la llonguitut dels telòmers, estrés oxidatiu... Els investigadors van observar que a més, els mitocondris eren especialment sensibles a la radiació i la microgravetat típiques de l'espai exterior.
La present investigació suposa un gran pas per a aprofundir en el coneixement sobre com la vida a l'espai afecta a la biologia humana. No obstant això, dada l'enorme complexitat del funcionament del nostre organisme, és d'esperar que en els propers anys es descobreix més alteracions i danys sobre la salut, sobretot a llarg termini. Aquesta informació resultarà imprescindible per conèixer la viabilitat de missions espacials de llarga durada amb astronautes, com un hipotètic viatge a Mart.
NOTICIA ORIGINAL
NOTICIA SEMBLANT 1
NOTICIA SEMBLANT 2
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada