Dins de la família dels glòbuls blancs, els limfòcits T citotóxicos (CTL) exercixen un paper en l'eliminació de cèl·lules cancerígenas.Para fer-ho s'ajuden del complex microambient que rodeja les cèl·lules: la matriu extracel·lular (ECM) constituïda per col·lagen que és una substància proteica que en diversos tipus de càncer es torna densa, rígida i molt alineada en el veïnat dels tumors.
Gràcies a un estudi de la Universitat de Sarre han usat col·lagen boví per a crear una matriu 3D i observar com viatgen per ella els limfòcits T'humans. Els resultats mostren que estes cèl·lules excaven lentament túnels en els teixits, la qual cosa permet que després altres CTL arriben ràpidament a les cèl·lules tumorals o infectades per a eliminar-les.
Els limfòcits T citotóxicos van mostrar tres tipus diferents de moviment: lent, ràpid i mixt. El model matemàtic que ha desenrotllat un altre dels autors, Zeinab Sadjadi, mostra que estes cèl·lules canvien entre estats lents i ràpids. Basant-se en les seues observacions, els investigadors van plantejar la hipòtesi que els CTL es mouen lentament a mesura que espenten a un costat i esgarren les fibres de col·lagen per a formar els canals, facilitant així el moviment ràpid d'altres cèl·lules T. L'evidència experimental va confirmar este escenari. Per exemple, es va comprovar que anaven unes darrere d'altres per la mateixa pista, i també es movien ràpidament per cavitats semblants als canals oberts en la matriu.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada