dijous, 28 de gener del 2021

El sisè sentit quàntic de les aus migratòries



Unes autopistes invisibles solquen el cel i periòdicament les recorren les aus migratòries. Algunes de les més importants de l'hemisferi nord passen per sobre de la Península Ibèrica i són comuns les bandades de grues i altres aus que, en perfecta formació, es desplacen de nord a sud o en sentit contrari segons l'època de l'any. Però com s'orienten els ocells i molts altres animals migratoris és un dels misteris que encara no s'han resolt, que té alguna cosa a veure amb el magnetisme terrestre està clar des de fa anys, però no així quin és el mecanisme concret que fa que els animals siguin sensibles a la direcció i sentit d'aquest camp magnètic.


Un experiment de laboratori acaba de proporcionar la primera relació directa observada entre els efectes d'un camp magnètic i les reaccions químiques que es produeixen en cèl·lules vives. Una relació, basada en mecanismes quàntics ben coneguts, que pot arribar a explicar moltes coses, com assenyalen els autors de la investigació, de la Universitat de Tòquio. El tema no és senzill, com demostra el fet que des de fa ja 50 anys s'investiga la sensibilitat de diverses proteïnes a el magnetisme, entre altres coses per conèixer si camps magnètics febles poden produir efectes nocius per a la salut humana.


Els investigadors han treballat amb un microscopi fet a mida, llum làser blau i cèl·lules d'un tipus molt utilitzat en laboratori. Han observat com es redueix la molt breu autofluorescència de les cèl·lules després de ser il·luminades al variar encara més ràpidament el camp magnètic a què eren sotmeses, un mecanisme que és un indici de la magnetocepción biològica. El camp magnètic aplicat va ser d'uns 25 militeslas, equivalent als imants que es posen a les neveres i centenars de vegades més fort que el terrestre a la superfície de la planeta. A la base hi ha el fenomen de generació de parells de radicals (un radical és una espècie química transitòria amb un nombre imparell d'electrons) i com es combinen els electrons lliures en funció del seu spin. Una cosa molt difícil d'explicar i visualitzar però que, com sembla demostrar el treball realitzat, funciona.






Notícia original

Notícia relacionada 1

Notícia relacionada 2




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada