La missió espanyola que perfora des de fa set campanyes la necròpolis de Qubbet l'Hawa, en un àrid tossal de la ciutat meridional d'Assuan, s'ha topat amb un descobriment formidable de fa més de 4.200 anys: les restes d'una dona que va morir al voltant del 2.200 a.C. i guarda entre els seus ossos corcats la primera evidència d'un càncer de mama de la Història.
La primera pacient de càncer de mama coneguda presenta un esquelet completament arrasat per la malaltia. "Te lesions des del crani fins al dit gros del peu encara que és cert que són un poc més nombroses des de la pelvis cap a dalt", apunta Botella, que tracta d'imaginar el mal que va patir la dona.
"Per a tindre lesions així la sembra de cèl·lules metastásicas no és d'un dia. L'enorme descalcificació detectada i l'osteoporosi que patia, característica en persones amb poca activitat física, indica que va haver de romandre immòbil durant molt de temps", detalla. "Les restes ens ensenyen a més a una societat amb un alt nivell cultural que cuida de persones que es troben absolutament invàlides; que les tracta durant la seua malaltia; les soterra, i momifica"
Video Relacionat
Noticia Original
Noticia Relacionada
Aquesta notícia m'ha paregut bastant interesant perque no sabia que d'uns osos antics es poguera descbrir que una persona tinguera cancer de mama en el passat.
ResponEliminaUna notícia molt interesant, no m'havera pogut imaginar que pugueren saber que aquella dona tinguera càncer de mama
ResponElimina