divendres, 8 d’abril del 2016

-Habemus aigua-
Califòrnia (EUA), porta ja més de quatre anys de sequera. Malgrat les intenses pluges de març, explicades pel fenomen del Niño, especialment fort aquest hivern, els indicadors de sequera amb prou feines milloren.

El canvi climàtic, no explica els reptes a què s'enfronten els ciutadans californians i de molts altres llocs del món. Ni tan sols les precipitacions en si ho fan. L'escassetat s'entén no només mirant al cel sinó analitzant els models de gestió de l'aigua, sigui aquesta físicament abundant o escassa. .

Richard Howitt i altres investigadors de la Universitat de Califòrnia a Davis van analitzar el passat any l'impacte econòmic d'aquesta sequera per a l'agricultura californiana. Les conclusions servirien per a qualsevol sequera a Espanya: els agricultors mostren major resiliència de la qual es podria pensar. En tot cas, a Califòrnia l'agricultura representa el 2% del PIB i el 3% de l'ocupació.

Realment, el problema en bona part del món és molt més sever del que creiem. Un accés millorat a aigua potable significa disposar d'una canonada, a casa oa la del veí, tenir accés a aixetes públics, bombar aigua d'un pou entubat o d'un excavat i cobert, gaudir d'una deu protegit o tenir un sistema de recollida d'aigua de pluja que impedeixi la seva contaminació.


La descoordinació d'inversions i polítiques, els incentius inadequats, els impactes d'uns sectors productius sobre altres o sobre tota la societat, mostren una realitat menys complaent que la que es deriva de pensar que plou poc. Caigui l'aigua que caigui l'escassetat és un problema de govern de l'aigua. Resoldre-requereix una cooperació àmplia entre societat civil i els sectors públic i privat per alinear les decisions individuals i els objectius col·lectius.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada