dijous, 4 d’octubre del 2012

Els homes prehistòrics podien alterar els ossos sense ferramentes

Un equip d'investigació espanyol ha realitzat un estudi comparatiu entre marques de mossos en ossos descoberts a Atapuerca, amb mossos humans fets experimentalment. El treball ha sigut realitzat per investigadors de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social.
Una de les conclusions extretes és la gran capacitat que tenien els hominins per a modificar els ossos sense necessitat de ferramentes, a més del paregut entre els mossos fets pels humans amb els dels carnívors.
A l'hora d'identificar en els conjunts arqueològics les marques de dents, pot existir un gran volum d'animals que no és poden descartar per la seua similitud. No obstant, els carnívors tenen unes dents ''secodontes'', i els hominins ''bunodontes''.
Estes diferències han permés crear un model amb criteris morfològics per a identificar les marques de dents humanes.
Estes marques han sigut atribuides normalment a alguna espècie no humana, però treballs anteriors van constatar que els humans poden realitzar moltes modificacions que queden grabades als ossos durant la masticació. Este estudi ha permés concloure que el rang de modificacions és mes ampli del que és pensava.
Les dimensions d'alguns tipus de mossos van ser estudiades amb microscopis electrònics amb el fi d'obtenir més models que ajuden més avant a interpretar millor els materials arqueològics que s'obtinguen en el futur.
Aquest estudi ha trobat molts paral•lels entre els mossos humans realitzats experimentalment i altres situades a alguns jaciments. Gràcies a tot açò s’ha pogut establir un patró de les modificacions fetes pels mossos als ossos sense l’ús de ferramentes.

Notícia original

Més notícies relacionades:

Video:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada