Dues Xiquetes de 4 i 14 anys moriren a Barcelona el dijous pasat per complicacions derivades de la grip A, encara no és coneixen les causes exactes de les morts.
La grip A i la grip en general es una malaltia infecte contagiosa, estacional i de transmissió aèrea i esta produida per un virus , és tracta d'un virus ARN de la família de los Orthomyxoviridae que te components porcins aviars i humans és denomina virus de la influencia porcina o SIV(swine influença viruses).El virus de la grip A o H1A1 és un producte de la mutació per un fenòmen conegut con reclasificació del virus de la grip porcina ,que ha agafat material genètic del virus de la grip humana i de la grip aviar ja que el virus original de la grip porcina és molt poc patògen per a l'home.
El virus va patir un salt entre espècies(heterocontagi) adquirint la capacitat d'infectar als ésser humans, ademés és un virus de la grip o influençia que són una família de virus que afecten als essers humans des de fa millers d´anys ,la característica d`aquestos virus és que periodicament patixen mutacions que varien la seva identitat antigènica i les permitixen escapar de les defenses inmunitaries, els virus sofreixen mutacións menors tots els anys però cada 5 o 6 anys pateixen una mutació més important que ocasiona una pandèmia mundial.
Aquestes pandèmies normalment són produides per un virus més agresiu i per el que els humans no tenim anticosos fronts a estes ceps.
Una de les pandèmies més importants va ser la de 1918 que va ocasionar mil.lions de morts.
Actualment existeixen uns centres de vigilància epidemiologica arreu del món que depenen dels OMS i són els encarregats de detectar les noves variacions i preparar les vacunes anuals.
El virus del H1N1 causa els mateixos simptòmes que el de la influença A
en la matjoria dels casos, la infecció per el subtipus H1N1 és manifesta de forma similar i amb els simptòmes clásics a cualsevol atre cas d'infecció per grip comú com ; aument de secreció nasal, tos mal de gola i febra alta (matchor de 38º C), malestar general, perdua de l'apetit, dolors musculars i articulars,vomits,diarrera i en casos de mala evolució desorientació i perdua de la consciencia .
La difèrencia radica que el subtipus H1N1 és capaç d'expressar ocasionalment de modo mortífer, ocasionant una neumonia, encara que aquests casos són estadísticament escassos.
Hi ha uns grups amb major risc de complicacions com són ;
persones en els dos extrems de vida com xiquets entre 6 meses a 2 anys i adults matjors de 65 anys d'etat ,
pacients amb afeccions cróniques dels sistemes pulmonar i cardiovascular , pacients amb malalties metabóliques e insuficiència renal , xiquets o adolescens que estan sota teràpia prolongada amb (aspirina) , pacients inmunodeficients o sota tratament immunosupressor , gestans que estén en 2do - 3er trimestre de gestació i xiquets en estat de risc com nadons prematurs, especialment aquells amb pes menor d'1.500 grams.
El tratament consisteix fundamentalment en la vacuna i la prevenció.
El 12 de juny de 2009 el grup farmaceutic Novartis va fabricar la primera vacuna, que és va mostrar efectiva i segura en els éssers humans com va ratificar la OMS.
A Espanya s'aplica solament als gups de risc .
Per a la prevencio s'han de seguir estes mesures:
- Evitar el contacte directe amb les persones malaltes o que tingan febra i tos.
- Llavar-se les mans amb aigua tibia i sabó entre 10 i 20 segons de manera frecuent , llavar-se també entre els dits i per últim el polse o la monyica. Com alternativa, pot usarse alcohol en gel o líquid per a desinfectar.
- Tractar de no tocar-se la boca, nas i ulls.
- Ventilar els llocs habitats.
- Tapar-se la boca i el nas a l'esternudar o tosir amb un mocador descartable.
- Usar màscares (recomenat solament en ambients públics o en proximitat a contagiats).
Evitar els petons i donar la mà al saludar-se, i evitar contactes molt props, com compartir objectes que hagen pogut estar en contacte amb saliva o secrecins.
Per al tratament s'usen el zanamivir que s'inhalat i l'oseltamivir en comprimits , aquets dos soles són efectius en el primer moment de la infecció.
Per a saber més:
1.-Pàgina de informacio de la OMS http://www.who.int/csr/disease/swineflu/es/index.html
2.-Notícies diaries sobre la grip A http://www.lagripeporcina.es/tag/gipe-a/
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada