divendres, 1 de desembre del 2017

El gran estel que va acabar amb l'astronomia otomana



El gran estel que va acabar amb l’astronomia otomana



L’invent astronòmic cridat “gran estel”, en l’any 1577 després de les lliutes de l’imperi romà i otomà, sols el van poder observar amb presició unes poques persones en el mon. Tycho Brahe, en la ciutat de Uraniborg y Taqi al-Din. També el Gran Visir Soqullu Muhammad Pasha tenia interès en que es portaren a terme el projecte científic: es volia actualitzar les absolete tables astronòmiques, els catàlegs de objectius celeste que llistaven les estrelles, planetes y cometes per la categoria.


Per elaborar les tables necessitaven noves y precises medicions. Mesos després de la seua inaguració, un cometa de gran lluminositat va creuar el cel nocturn, el que després es coneixeria com “El Gran Cometa. EL seu pas va coincidir amb el moment en el que el sultà anava a iniciar una campanya militar contra Pèrsia.El cometa suposava victoria referinse a la seua trajectòria, però la guerra va ser perduda.


Tychi Brahe també hi havia regirstrat el pas del cos celeste. De eixes observacions va obtindre importants descobriments. Pel contrari, l’imperi otomà el capítol va suposar un gran fré. La fúria del sultà va eliminar l’astronomia, i tota la ciencia turca es va veure perjudicada. Fins l’arrivada al poder de Ataturk, el fundador de l’actual Turquia (1923), que va tornar a apuntar la ciència com a motor de desenvolupament, la inverstigació no es va recuperar.




  
                       


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada