En algunes illes de Balears s’han creat micro-hàbitats en penya-segats escarpats pràcticament inaccessibles. En aquests micro-hàbitats viuen dos especies diferents de sargantanes: la Podarcis lilfordi i la Podarcis pityusensis.
La evolució de les sargantanes és un misteri especialment amb la coloració d’aquestes i que molts científics han estat investigant. Joana Maria Buades està buscant respostes a moltes preguntes sobre les sargantanes per a la seua tesi “Canvi evolutiu dels lacèrtids de la Mediterrània occidental: estimes en el genoma nuclear”.
La coloració ha sigut investigada per molts científics, tanmateix encara no s’ha trobat cap resposta clara. En el cas de la sargantana P. tiliguerta, procedent de Còrcega i Sardenya s’han escrit estudis filogenètics a partir de l’estudi de gens mitocondrials i nuclears que sols mostren una xicoteta part de la història evolutiva i que poden donar lloc a interpretacions errònies. No obstant, aquests estudis indiquen que tenen molt en comú biogeogràficament i que es pot dir que el seu origen remunta a 11 milions d’anys i la separació de les dos espècies a 9,5 milions. Per tant, es podria dir que són dos espècies diferents.
Encara queden moltes qüestions per a respondre i de moment continuarà siguent un misteri d’on prové el color de les sargantanes i l’evolució d’aquestes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada