dilluns, 29 d’abril del 2013

Cuantes més plomes transporta el pardal al niu, més ous posa la femella




Segons el resultat d'una investigació, el transport de les plomes podria ser producte de la selecció sexual per part de les femelles, ja que inverteixen més energia en la reproducció si tenen més plomes al niu. "Són un gran aïllant i les femelles saben que moriran menys pollastres si el mascle porta més plomes".
L'experiment es va dur a terme l'entorn natural de l'illa de Dassen (Sud-àfrica) i és la primera vegada que s'ha descrit aquest comportament en el teuladí.
Els investigadors van traure i van posar plomes en els nius de les cinquanta parelles d'aus en diferents estadis de reproducció d'aquestes aus.

Una primera fase del tractament va consistir a observar durant una hora el comportament de les parelles amb cries de menys de cinc dies per registrar diverses variables i veure el seu comportament si els treien una sèrie de plomes o si les deixaven. Posteriorment van repetir l'experiment amb pollastres de més de deu dies.

"Per a les proves comptem amb filmacions del niu en les que vam recollir els comportaments dels pardals i, amb una taula de variables, vam concloure que com més plomes hi hagués en el niu, major nombre d'ous posaven els pardals", apunta García-López de Ferro.

També van observar que les femelles en veure que els faltaven plomes al niu cridaven als seus mascles de forma exagerada, al que els pardals responien transportant més plomes i fent un ball al voltant de la femella en tornar.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada