dilluns, 26 de novembre del 2018

Supernoves 'volcàniques' que enriqueixen el medi interestel·lar

Un equip internacional en què participen l'Acadèmia de Ciències de la República Txeca, l'Institut Nacional d'Astrofísica, Òptica i Electrònica de Mèxic i l'Institut d'Astrofísica de Canàries (IAC) (Espanya), ha demostrat que les supernoves poden deixar grans petjades de pols en els seus entorns. Amb aquest resultat proposen un model que explica com poden contenir tanta pols les galàxies de l'Univers recent.

Les supernoves són fàbriques de pols que emeten partícules al medi interestel·lar. No obstant això, es pensava que, en les primeres etapes de l'evolució de les restes d'aquestes explosions estel·lars, la pols era destruït per les ones de xoc que es generaven en l'esclat, mentre que aquest nou estudi suggereix que les supernoves produeixen més pols del que destrueixen.


Simulacions per superordinador permeten estudiar l'evolució de romanents de supernova i el seu pols. A la imatge es mostra una regió amb una grandària d'uns 100 anys llum i la intricada estructura de la pols creat per una explosió de supernova transcorreguts 50,000 anys després de l'explosió.



Noticia relacionada 1

Noticia relacionada 2

Noticia original

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada