dilluns, 9 de maig del 2016


Ones gravitacionals: a l'espera del senyal del Big Bang
La detecció de l'observatori nord-americà LIGO d'ones gravitacionals ha obert un nou capítol en l'astronomia.


Aquestes ones arribades a la Terra són, segons els experts, el "ressò" de la fusió de dos forats negres ocorreguda a més de mil milions d'anys llum. La seva existència va ser predita fa un segle per Albert Einstein.


"S'ha obert una nova finestra a l'Univers. Ara tenim l'oportunitat d'estudiar d'una manera totalment diferent fenòmens que fins avui desconeixíem ", assegura el professor Gianpietro Cagnoli de la Universitat Lyon I.
Cadascun dels forats té la seva pròpia freqüència. Una cosa que permetrà als científics estudiar en profunditat diferents fenòmens.

"Analitzant la forma d'ona del senyal, podem saber quantes masses generen aquestes ones gravitacionals i la distància a la qual es troben. Després, com aquests paràmetres són únics, podem dir que el senyal que rebem també és única, és com l'empremta digital de l'esdeveniment que ha tingut lloc ", afegeix.


Ara que els científics ja poden escoltar l'Univers, intentaran detectar el senyal més esperada: la del Big Bang. Però, per a això, la tecnologia encara ha de progressar.
"Haurem d'esperar anys per dotar-nos dels instruments necessaris que ens permetin escoltar les ones gravitacionals provocades pel Big Bang", explica el professor Cagnoli.

Perquè això sigui possible els experts hauran d'augmentar en els propers anys la sensibilitat de l'observatori nord-americà LIGO.

Noticia original

Noticies relacionades:

-Un miler de científics en quatre continents detecten per primera vegada les ones gravitacionals

-Ecos del Big Bang

Video:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada