L'última Edat del gel va tenir lloc fa 100.000 anys i va acabar fa 12.000 a Europa. En la meitat d'aquest període de temps van arribar des d'Àfrica els nostres avantpassats , els primers Homo sapiens , el que va comportar la desaparició dels neandertals.
Aquests homínids van xafar les terres europees fa aproximadament 45.000 anys però, després de tot aquest temps, només es coneixia la composició genètica de quatre d'ells. Un nou estudi publicat en la pàgina web Nature revela els canvis produits en les poblacions europees prehistòriques gràcies a l'anàlisi del genoma de 51 individus que van colonitzar el vell continent.
Les noves dades genètiques mostren dos grans canvis en les poblacions humanes prehistòriques que estan estretament vinculats al final de l'última Edat de gel.
Aquestos canvis es van produir a causa de la recolonització de les zones abandonades del nord del continent europeu ja fa 19.000 anys i per una onada migratòria que hi va arribar allí des del Pròxim orient i va imposar la seua genètica.
La genètica de diversos grups es va expandir pel continent europeu i va desplaçar la dels habitants del sud-oest que estaven allí en un principi. L'ADN d'aquestes persones va persistir durant molts milers d'anys, fins a l'arribada de l'agricultura fa aproximadament uns 8.000 anys.
"No sabem exactament on es van refugiar els humans durant el període més fred de l'Edat de gel", va comentar Sinc Cosimo Posth,un científic de l'Institut Max Planck per a la Ciència de la Història Humana de Jena. Aquest científic també va recalcar el fet de que una de les restes analitzades en l’estudi mostra un vincul genètic amb una rama de sapiens anteriors als primers colonitzadors.
Noticies relacionades:PaleoramaenRed
Video:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada