dissabte, 7 de maig del 2016

El jacint d'aigua, una amenaça per a la biodiversitat aquàtica de la peninsula



Es diu Eichhornia crassipes, encara que és coneguda com jacint d'aigua o camalote. I és l'espècie aquàtica invasora amb més perill per a la biodiversitat de la península.



El jacint d'aigua s'ha estès com una plaga i avui està present en més de 70 països. Va canviar tot l'ecosistema de l'africà llac Victòria a finals de la dècada dels 90. A Espanya es va detectar en el Guadiana a 2003 i la invasió va arribar a ocupar 80 quilòmetres del riu; des de llavors, la verda capa d'camalote torna una i altra vegada
 

"Té un impacte ecològic terrible: elimina la vegetació submergida, modifica l'hàbitat, disminueix l'oxigen, baixa les temperatures, canvia la fauna. I aquests són només algunes de les conseqüències que té ", argumenta el professor García Murillo
Sense comptar amb l'empremta econòmica que arrossega. Bloqueja canals, obstrueix canonades, causa problemes a les plantes hidroelèctriques ia les lleres dels rius

La planta, considerada com una de les 100 espècies invasores més perilloses, té un creixement espectacular: en 50 dies pot crear 3.000 nous individus i cobrir 600 metres quadrats. "S'adapta a tot, i tolera un ampli rang de condicions pel que fa a temperatures, pH, salinitat, substàncies tòxiques ..." és tremendament difícil eradicar-la ".

Les zones més vulnerables són sempre on el mitjà està més deteriorat. Les desembocadures de l'Ebre i del Guadalquivir, per exemple. O les zones de regadiu de Llevant ", puntualitza García Murillo.Per al professor, degradar els hàbitats és "incentivar la invasió de les espècies exòtiques"

video
noticia original 
noticia relacionada


2 comentaris:

  1. Una noticia mol interesan, ens ajuda a conciensiarnos de el problema de modificar el medi ambient amb especies no auctoctones , i la perillositat que comporten les especies invasores.

    ResponElimina
  2. Hola Andrea!
    Realment suposa un problema que aquesta espècie invasora acabe amb molta de la nostra flora i fauna autòctones. Tal vegada, si haverem intervingut més ràpidament no havera proliferat tant. Ara sols resta, que es prenguen mesures el més aviat possible per tal d'amainar el creixemnt tan ràpid del jacint d'aigua.

    ResponElimina