dimarts, 17 de maig del 2016

La lluita d'Oriol Mitjà contra un bacteri que esborra els rostres.

Mitjà quan va arribar a la illa de Lihir , es va trobar amb malalties medievals, com el pian,  provocat per un bacteri que esborra els rostres i deforma les cames. Afecta a 500.000 persones, sobretot xiquets, en 13 països d'Àfrica, el sud-est asiàtic i el Pacífic occidental. Mitjà, va decidir quedar-se i buscar una estratègia per a lluitar contra aquesta malaltia oblidada. I la va trobar. Bastava una sola pastilla d'un antibiòtic barat, la azitromicina,que en els països rics s'empra contra l'otitis i la bronquitis. Amb la idea de Mitjà, l'OMS ha llançat una campanya per a eradicar el pian de la faç de la Terra en 2020. Podria ser la segona malaltia humana eradicada, després de la pigota.
El pian apareix on comença la pobresa extrema de les zones més remotes del planeta, sense aigua, sense llum i sense sabó. 



No obstant açò, Newcrest una mineria australiana és una de les poques organitzacions que ha finançat les recerques del metge espanyol. En 2012, Mitjà va publicar els resultats del seu primer assaig clínic en Lihir, amb 250 xiquets. Als sis mesos de prendre una sola pastilla de azitromicina, el 96% dels xics estaven curats. El metge va demanar llavors diners per a dur a terme una campanya de tractament massiu en l'illa, per a eradicar la malaltia en el món. Va sol·licitar ajudes al Ministeri d'Economia espanyol, al Govern australià, a la Comissió Europea i al Wellcome Trust britànic però no va aconseguir cap. La minera Newcrest posa 25.000 euros a l'any. I el pla de Mitjà està obtenint resultats “espectaculars”, segons l'OMS.
A més, la farmacèutica Pfizer, ha rebutjat fer una donació de azitromicina contra el pian, segons assenyala Mitjà.

Noticies relacionades:
NR1: 
NR2: 


Vídeo: 
                 

4 comentaris:

  1. M'alegra molt llegir aquestes noticies, veure com la cincie abança y la ajuda entre nosaltres, elshumana creix cada dia.

    ResponElimina
  2. Què bé que gent com Oriol Mitjà estica compromesa amb els problemes del tercer món, ja que en aquells llocs, malalties que tenen fàcil socució amb fàrmacs, poden ser letals per falta de recursos econòmics. Així que, a veure si comencen a apareixer més persones com aquest metge i els països "rics" seguim el seu exemple i aprenem a ser més solidaris.

    ResponElimina
  3. Aquesta noticia es molt interessant perque veus que encara hi han algunes persones que es procupen per a ajudar als demes sense rebre algo a canvi.

    ResponElimina
  4. Llegir que hi ha gent compromesa i que s'esforça perquè els tercermundistes tinguen una millor qualitat de vida em fa tenir esperança. Als països pobres mor moltíssima gent cada dia per malalties no considerades greus. Nosaltres som el que deixem que açò passe, ja que com no anem a rebre cap benefici econòmic, no ho volem. En la balança es troben la vida de moltíssimes persones front beneficis/despeses econòmiques. Encara no sé què és el que dubtem, la vida de milers de persones està en joc, ajudem-los, molts sols necessiten fàrmacs o alguna vacuna per sobreviure.

    ResponElimina