dilluns, 11 de maig del 2015

La Terra, més en perill que mai

La evident prova de que el nostre planeta es fon la tenim molt propera en el temps: el 2014 va ser l'any més càlid des de que van començar els registres el 1880, encara que tampoc es portava molta diferència amb els que el precedien. El culpable, majoritàriament, és l'home, tal com es va assenyalar en l'últim informe de l'IPCC (International Panell of Climate Change). Encara que al llarg de la història l'evolució climàtica natural del planeta ha patit alts i baixos, els humans han estat protagonistes de l'escalfament global del segle passat; mostra d'això és l'emissió de gasos que retenen la calor per potenciar l'anhelada vida moderna.

 Aquest augment desorbitat de la temperatura de la Terra, fa que les glaceres estiguin liquant amb el consegüent augment del nivell del mar, fenòmens que en un futur poden arrossegar conseqüències devastadores. El gel marí en aquest punt juga un paper important, ja que és un component fonamental del sistema climàtic. D'acord amb el Centre Nacional de Dades sobre Neu i Gels d'Estats Units , en 2014 l'extensió diària mínima anual del gel marí a l'Àrtic, observada el 17 de setembre, abastava 5.020.000 de quilòmetres quadrats, la sisena més reduïda mai registrada.


L'estat i comportament de l'atmosfera també es veuen afectats per l'acció de l'ésser humà i el model actual de societat. La tala de boscos, sense anar més lluny, elimina una font important d'humitat i absorció de diòxid de carboni. Segons els experts, l'augment d'aquest gas a l'atmosfera incrementa encara més l'efecte hivernacle, per no parlar de la destrucció d'ecosistemes en eliminar climes humits. Altres problemes en creixement, com la contaminació i la superpoblació, també estan danyant sense marxa enrere l'atmosfera i el planeta en què vivim.


Noticia original

Noticia relacionada 1
Noticia relacionada 2

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada