dimecres, 15 d’octubre del 2014

¿Els bacteris fan servir tot el seu cos per nadar?

Molts bacteris naden utilitzant flagels, apèndixs i que actuen com petites aletes que fan que es moga la cèl·lula bacteriana o tiren d'ella. Des de fa temps, es ve assumint que els flagels realitzen tot el trevall quan un bacteri nada, mentre que la resta de la cèl·lula és només és pes mort.

No obstant això, utilitzant una nova tècnica, uns investigadors han descobert que el bacteri es mou, i no només l'empenta aportada pel flagel, és el que fa possible el moviment a través de fluids. La cèl·lula s'obre pas activament per l'aigua descrivint la trajectòria que produeix empenta i contribueix a la capacitat de nedar l'organisme.

La troballa fet per l'equip de Kenny Breuer, de la Universitat Brown a Providence, Rhode Island, Estats Units, podria oferir nous i reveladors dades sobre l'evolució de la forma de les cèl·lules.



Gràcies a una estratègia nova d'obtenció d'imatges microscòpiques, s'ha aconseguit captar el moviment en espiral del cos d'un bacteri. El moviment dels bacteris a través de fluids no només depèn de moure amb rapidesa els flagels; en ell participa tot el cos.

VIDEO:
Moviments d'una bacteria.



Els investigadors van utilitzar la seva tècnica d'obtenció d'imatges per observar la bacteri anomenat Caulobacter crescentus, una espècie amb un sol flagel. La Caulobacter res de dues formes diferents: De vegades el flagell empeny des de enrere, i altres vegades el flagel arrossega des de davant.

Enllaç:
http://www.solociencia.com/biologia/10110801.htm
http://www.pnas.org/content/111/31/11252.abstract

4 comentaris:

  1. Sonia, en que consta la nova tècnica de imatges microscopiques?

    ResponElimina
    Respostes
    1. La criomicroscopía electrònica (cryo-EM), la qual (utilitzant temperatures extremadament baixes) permeten veure, de manera directa, la forma de petites estructures com els ribosomes i fins a certes proteïnes i enzims. A partir d'aquesta tècnica es va desenvolupar la tomografia crioelectrónica, que pren imatges de la mostra, des de diferents angles, per resoldre l'estructura tridimensional final. Això combinat amb la cristal·lografia de raigs X han estat molt útils per al desenvolupament de la biologia estructural.
      Més informació:
      http://www.biounalm.com/2010/12/nueva-tecnica-de-visualizacion.html

      Elimina
  2. Moltes gràcies, una noticia molt interessant.

    ResponElimina
  3. Sonia, aquesta notícia hem pareix molt bona i de gran interés.

    ResponElimina