dimarts, 13 de març del 2012

Els petits grans perills de la selva.

Pep Álvarez (biòleg) recorda que allà pel 2006, mentre participava d'una expedició a la Zona Reservada Serra del Divisor (Perú), la titira o manta blanca (Lutzomyia), li va transmetre la leishmania, el protozou que produeix la leishmaniosi, una malaltia que provoca llagues en la pell. Amb Álvarez, tres expedicionaris més, d'un grup d'uns 30, també van ser tocats per l'insecte. Per Pep començarien uns mesos difícils, submergit en tortuós tractament a base d'antimoni. Va recurrir a uns amics als Estats Units, que li van enviar un medicament més eficaç. Va sanar, però en el intestí també tenia el virus del dengue i del protozou que causa la malària.

Però, aquest sols és un dels innumerables perills que habiten la tenebrosa selva.
Els majors riscos quan es viatja per aquesta selva tropical no són ni els jaguars ni els caimans. Són els insectes i altres animals poc visibles.
Un d'ells és la isula (Paraponera clavata). La picada de la formiga isula és neurotòxica i produeix calfreds i taquicàrdies .

Una altra amenaça és el isango, un tipus de àcar que s'allotja en el cos i produeix forta picor. I hi ha també el tornillo, un cuc que pot penetrar a la pell i deixar allà la larva d'una mosca blavosa. En una ocasió, Ráez el va descobrir en carn pròpia, quan després d'un viatge a la selva va veure que tenia al cap una ferideta que s'estenia. Intrigat, va anar al metge, qui li va extreure la larva.

En l'ecosistema aquàtic també amenacen algunes espècies. Una d'elles és la vandellia cirrhosa, un petit peix siluriforme, de la família dels bagres. Un petit peix que s'introdueix per orificis del cos com la vagina, el penis o l'anus i, una volta dins d'ells, estén unes espines i succiona la sang. De vegades, extreure el peix de l'òrgan requerir una dolorosa cirurgia, tal com li va passar al Brasil a Silvio Barbosa, a qui li van haver d'extreure del penis 1 candirú de 15 centímetres.

Segons Ernesto Ráez, els insectes "et busquen" i a les serps te les trobes. Busquen en els mamífers-l'home inclòs-i altres espècies la sang vital que els alimenta.

Noticia original

Relacionats:
-Manual de supervivència en la selva.

-Article a la web "Viages desorganizados"

Vídeo:



2 comentaris:

  1. ¡Bona noticia Juanjo!
    La veritat és que és increïble el que poden arribar a fer aquestos insectes tan menuts. Et diria que la noticia és llarga, però no costa de llegir, i està ben redactada.
    ¡Enhorabona!

    ResponElimina
  2. Si creus que la notícia és llarga, mira la original. La he intentat resumir el més possible.

    ResponElimina