dijous, 15 de març del 2012

Clonen una planta després de 30.000 anys de congelació.



Aconsegueixen clonar una planta a partir dels teixits d'un fruit que ha estat congelat durant 30.000 anys a Sibèria en un cau d'esquirol.

Fa 30.000 anys havia un esquirol que, com els esquirols actuals, guardava fruits secs i llavors per als moments d'escassetat. Hi ha esquirols que excaven caus a terra, de vegades gelat. Dipositen una mica de palla i van aculando menjar. Allà en aquesta "cambra del tresor" l'esquirol de la nostra història va acumular fruits i llavors que en aquest Paleocè tardà no es va menjar, potser perquè va ser ella mateixa depredada abans per un altre animal. El cau i el seu contingut van acabar sent congelats per la glaciació.
L'esquirol fa temps que va desaparèixer però, molt més tard, uns investigadors russos van arribar a aquesta regió de nord-oest de Sibèria per explorar uns sediments depermafrost d'entre fa 30.000 i 32.000 anys, en les rodalies del riu Kolyma. En una de les excavacions van descobrir aquest tresor de llavors del passat.
Els sediments estaven cohesionats fermament entre si i farcits de gel, el que feia que fos impossible cap filtració aigua. D'aquesta manera es va crear una "càpsula del temps" totalment aïllada de la superfície durant més de 30.000 anys.
Aquesta càpsula del temps es situava a 38 metres sota la superfície sota capes de sediments que contenen ossos de grans animals, com els de mamuts, rinoceronts llanuts, bisons, cavalls i cérvols.
Stanislav Gubin, un dels autors de l'estudi, ha passat anys buscant caus d'esquirols en el permafrost siberià.
Aquest investigador i els seus companys d'equip es van portar les llavors al laboratori i, encara que ja no podien germinar, van aconseguir extreure teixits que van poder clonar i així fer reviure una planta després de res menys que 30.000. És la planta més vella a ser regenerada per aquesta tècnica o qualsevol altra. Els teixits biològics poden sobreviure, per tant, milers d'anys conservats en gel natural.
Aquest èxit demostra que el permafrost pot servir com a repositori natural d'antigues formes de vida i marca un rècord mundial en recuperació d'éssers del passat. A més dóna esperances que algun dia potser puguem tornar a veure els mamuts caminar sobre la Terra o vegem altres espècies animals i vegetals ja extintes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada