La investigació es basa en la possibilitat de 'sembrar' cèl·lules mare sobre estructures inertes de cors, fetges o renyons de donants.
És una aposta a llarg termini, i la sanitat espanyola vol estar al capdavant:
la possibilitat de desenvolupar òrgans a partir de material humà.
Els resultats no seran visibles “ fins d'ací a 10 anys”, va assegurar un cardiòleg durant la presentació del primer laboratori del món destinat a la creació d'òrgans amb cèl·lules mare per a ús en humans. Han aconseguit, de moment, eliminar tot el contingut cel·lular d'un òrgan,nou cors donats prèviament per a la investigació mèdica usant el model desenvolupat per Taylor, que empra el sistema vascular del cor (artèries i venes coronàries) per a introduir un sabó biològic que servix per a eliminar quasi totes les cèl·lules.
Taylor hi ha provat esta tècnica en animals i fa dos anys va sorprendre a l'anunciar la creació d'un cor bioartificial de rata, un híbrid mitat biològic, mitat artificial, capaç de bategar. Amb este procés de "llavat", és possible obtindre una matriu cel·lular i eliminar tot el contingut cel·lular, però mantenint l'estructura tridimensional intacta, incloent gots i vàlvules.
El següent pas, consistirà a prendre un d'eixos cors ja "llavats", o almenys una part d'ell, i aplicar-los un procés en que se sembrarà amb cèl·lules mare del donant.
En cultius de cèl·lules mare s'ha aconseguit que es formen cèl·lules cardíaques que, per un mecanisme que encara no és clar, es posen a bategar, com succeïx amb el teixit embrionari que després es diferenciarà en el cor.
L'objectiu del nou centre, que s'emmarca dins del projecte Savii en el que participa l'Organització Nacional de Trasplantaments, és desenvolupar bancs de matrius d'òrgans o teixits (cors, fetges, renyons) per a resoldre el problema d'escassetat de donants i el del rebuig.
De moment els donants continuaran sent necessaris, ja que els òrgans procedixen d'òrgans de cadàver que no són viables,(quasi un 40% en el cas del cor). Per al futur, hi ha una nova frontera, va dir Taylor, que és el "ús de matrius procedents animals"(una nova forma de xenotrasplants).
Més informació:
Noves fonts:
1-El nombre de trasplantaments marca un rècord amb un augment del 6%
2-rtv.es
Més informació sobre els transplantaments
Vídeos:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada