Els forats negres supermasius solen trobar-se en el centre de les galàxies i es creu que són responsables d'alguns dels fenòmens més energètics de l'univers.
Actualment, es creu que la matèria als voltants d'aquests objectes cau sobre ells formant un ‘disc de acreiximent’ en l'eix del qual es formen dolls o jets extragalactics compostos de plasma que escapen del forat negre a velocitats extremes, properes a la de la llum.
Gràcies a una d'aquestes fonts de radi, brillant i compacta, els astrònoms han pogut deduir l'existència del forat negre supermasiu més pròxim a la Terra (anomenat SgrA), localitzat en el centre de la nostra galàxia, la Via Làctia, i amb un pes aproximat de 4 milions de sols.
Durant els últims vint anys, s'han anat succeint intents per a obtindre la imatge més nítida possible de SgrA, amb una resolució prou alta com per a observar com es comporta la matèria en els voltants d'aqueix radi.
L'ínfima grandària aparent de SgrA requereix l'ús d'una tècnica especial d'observació, capaç de proporcionar-vos les resolucions més altes accessibles amb la tecnologia actual.
Per a prendre les dades s'ha utilitzat el telescopi ÀNIMA, al nord de Xile
Notícia original
Notícia relacionada
Notícia relacionada
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada