dilluns, 4 de febrer del 2019
Durant 500 dies, la Terra va rebre un senyal de raigs X cada 131 segons
Durant 500 dies, uns potents senyals de raigs X van arribar a la Terra des d'una remota galàxia. El més sorprenent és que eren periòdiques. Es repetien exactament cada 131 segons. Per a aconseguir aquesta galàxia i conéixer l'origen d'aquests senyals caldria viatjar durant aproximadament 300 milions d'anys a 300.000 quilòmetres per segon ,una cosa totalment impossible amb la tecnologia actual. Ara, gràcies a diversos telescopis espacials, un equip d'astrònoms ha aconseguit explicar el fenomen i, de pas, aclarir com s'alimenten els forats negres.
La teoria de la relativitat d'Einstein prediu l'existència d'aquests cossos, cadàvers de grans estrelles l'enorme massa de les quals es concentra en una superfície esfèrica reduïda de manera que res que encreuament el seu llindar pot escapar a la seua poderosa força gravitatòria, ni tan sols la llum. Són invisibles als telescopis, però gràcies a l'observació del seu entorn pot conéixer-se millor les diferents classes de forats i el seu comportament.
En novembre de 2014, diversos telescopis van captar un esclat de raigs X arribat des d'un forat negre amb una massa un milió de vegades superior a la del Sol que està en el centre de la galàxia en qüestió. És un cos similar al que hi ha en el centre de la nostra pròpia galàxia, la Via Làctia. El centelleig es va produir quan el forat engulló una estrella que va creuar l'horitzó de successos, el límit més enllà del qual res pot escapar a la seua atracció.
"Un esdeveniment com aquest succeeix només una vegada cada 50.000 anys en una galàxia", ressalta Dheeraj Pasham, físic de l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), als EUA. Tots van captar el mateix senyal pautat de raigs X que arribava just des de l'horitzó de successos.
Noticia
Noticia 1
Noticia 2
Vídeo
Etiquetes de comentaris:
2018-2019,
biogeo4eso,
cotsbernabeua,
forats negres,
galàxia,
iesjsegrelles
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada