diumenge, 14 d’octubre del 2018

S'inaugura a Canàries un "supertelescopi" Cherenkov de 45 metres d'altura


El telescopi "LST-1" comença a treballar en l'Observatori del "Roque de los Muchachos" en La Palma. Formarà part d'una ambiciosa xarxa global de més de 100 telescopis que analitza galàxies i forats negres supermassius.


Es tracta d'un gran telescopi que és capaç de captar la radiació Cherenkov (rajos ultravioleta) de l'atmosfera, que es genera quan a la Terra arriba l'energia de potents  nuclis galàctics.
Aquest telescopi, que aconsegueix una altura de 45 metres i una massa de 100 tones, és un prototip de quatre telescopis que s'emplaçaran en aquest observatori. Tots ells formaran part de la xarxa de Telescopis Cherenkov, una iniciativa internacional per construir una ambiciosa xarxa global d'instruments d'aquest tipus.


Està previst que aquest instrument formi part de la qual va a ser la major xarxa del món capaç de captar fonts de rajos gamma, (recordem, a través de la detecció de radiació ultraviolada en l'atmosfera). Comptarà amb instruments de cinc a deu vegades més potents que els telescopis actuals.


Fins ara, es coneixen prop de 150 fonts emissores de rajos gamma. La majoria són nuclis de galàxies (en el centre de les quals hi ha forats negres supermasivos) o estels binaris. 

Moltes d'aquestes fonts han estat captades per un satèl·lit espacial, el Fermi, que pot mirar tot el cel, i estudiades pels tres sistemes de telescopis Cherenkov que existeixen al món: el MAGIC en La Palma, l'H.I.S. S. a Namíbia i el Veritas, a Estats Units. Tots aquests es caracteritzen per tenir un camp de visió molt reduït.

Notícia Original

Notícia Relacionada 1

Notícia Relacionada 2


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada