Nanoestructures de titani antibacterianes per a implants d’óssos
Un equip d’investigadors amb participació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i l’Universitat Complutense de Madrid ha desenvolupat un recobriment compost per nanocol·lumnes de titani per a implants d’óssos que tenen acció antibacteriana. Les propietats d’aquest descobriment, patentat per el CSIC i l’Universitat, són similars a la que s’observa en les ales de cigarra i en les fulles de la flor de lot.Aquesta tècnica s’utilitza industrialment per produir recobriments de llàmina delgada en diverses aplicacions, com en els discs durs de l’ordenador, els panells fotovoltaics, els espills, etc., per el que és un procés escalable.
Els científics han aconseguit aquesta propietat sense necessitat d’utilitzar elements antibiòtics. La majoria de les infeccions en l’implantología d’óssos te el seu origen en l’intervenció quirúrgica. Si la superfície de l’implant està recoberta d’un material que impedeix l’adhesió i proliferació de bacteris sense afectar la seua biocompatibilitat, s’haurá donat un gran pas.
La fabricació s’ha fet en l’Institut de Microelectrònica de Madrid mentre que les simulacions del procés de formació de nanocol·lumnas s’ha realitzat en l’Institut de Ciència de Materials de Sevilla, centre mixt del CSIC i l’Universitat de Sevilla.
L’última fase, els experiments biològics in vitro, s’han portat a cap en l’Universitat Complutense de Madrid i en la Fundació Jiménez Díaz.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada