dimecres, 7 de maig del 2014

Què és això de les “integrines”?

Els científics de l’IBEC han aconseguit descobrir el perquè de l’enduriment de les cèl•lules mamàries (afectades per un càncer de mama) fins a crear un tumor maligne que s’observa a través dels nòduls  al pit. Com tots sabem, la palpació dels pits és un dels mètodes preventius per al diagnòstic d’un possible càncer de mama.

Aquesta investigació explica els mecanismes moleculars que permeten a les cèl•lules mamàries detectar i actuar front a l’enduriment d’una part del teixit mamari. Les molècules que ajuden a les cèl•lules a fixar-se al teixit mamari reben el nom de “integrines” i aquestes serveixen per a controlar la força amb la qual les cèl•lules mamàries donen rigidesa al teixit mamari al fixar-se a aquest.Quan el teixit mamari adquireix una major rigidesa, les “integrines” de les cèl•lules sanes intervenen per a que aquestes deixen d’exercir força fent que el teixit torne a la normalitat.

Però, en cèl•lules cancerígenes, les “integrines” d’aquestes queden transformades i deixen que les cèl•lules exerceixen força i pressió sense control endurint així el teixit mamari i creant els nòduls característics del càncer de mama. Quan més dur està el teixit, més força i pressió apliquen.

Aquest estudi ha estat un avanç. L’enduriment dels teixits no és exclusiu del càncer de mama com s’ha comprovat, també pot ser aplicable a altres tumors, com el de pàncrees. Tot està produït per modificacions i transformacions a les molècules “integrines”.


La finalitat serà arribar a controlar la rigidesa dels teixits i d’aquesta forma combatre els tumors. Els nòduls també poden desenvolupar un tumor benigne.
Els científics han anunciat que a partir d’ara s’ha de investigar en el perquè les “integrines” afectades per un càncer tenen propietats d’adhesió distentes a les “integrines” de les cèl•lules sanes. Una possible solució, però, seria inhibir la funció de les “integrines” i d’aquesta manera s’evitaria l’enduriment dels teixits.

Notícia Original


Notícies Relacionades:

Mamografies

Un gen metastàsic i el càncer de mama


Vídeo

1 comentari:

  1. Em pareix una noticia interessant, ja que cada vegada s' esta estudiant els tumors amb més profunditat. La trobada d'aquestes cèl·lules i la funció que realitzen alhora de formar tumors fara que els científics pugen investigar més sobre les solucions al càncer, i a més aquestes cèl·lules es poden trobar en altres teixits, cosa que facilita més el estudi en aquest àmbit de la medicina.

    ResponElimina