dilluns, 21 de gener del 2013

Un cometa molt esperat

Astrònoms i observadors de tot el món  comencen el 2013 amb l'aspiració de que tinga lloc una de les notícies astronòmiques més espectaculars i esperades de l'any que comença.
Dos astrònoms russos Artyom Novichonok i Vitali Nevski van descobrir amb un dels telescopis d'una estació astronòmica a la muntanya de Kislovodsk (Uzbekistan) el cometa ISON (C/2012 S1) el 21 de septiembre del passat any. Els descobridors estaven analitzant les constel•lacions de Gèminis i Càncer quan van veure un petit objectesmovent-se lentament. Aquest objecte (en aquest cas el cometa Ison) prové del núvol d'Oort, un grup de roques congelades i gelades que es troba a una distància del Sol 50.000 vegades més gran que l'òrbita de la Terra. En observar-lo amb un telescopi amb major abast, i després que altres científics inclosos els de la NASA ho constatessin els experts van confirmar el potencial del cometa, al que van cridar Ison.
En l'actualitat Ison és a prop de l'òrbita de Júpiter, en la constel•lació de Gèminis, movent-se entre els caps dels bessons Castor i Pollux. Segons explica John Chumack el cometa «Encara és molt feble, prop d'una magnitud 16, però no es deixi enganyar. Podria convertir-se en un dels millors estels en molts anys ».
Segons va informar l'astrònom Donald Yeomans, director del Programa d'Objectes Propers a la Terra de la NASA a Pasadena (Califòrnia) Ison passarà a 1.9 milions de quilòmetres del centre del Sol el 28 de novembre de 2013. Segons s’estima poden passar dues coses, o bé que l'estel acabe desintegrat-se com molts altres (la qual cosa suposarà una enorme desil•lusió) o bé que sobrevisca i ens proporcione un dels espectacles celestes més increïbles que mai hàgim contemplat. En aquest cas, de la bola de gel i roques brollarà una magnífica cua que la convertiria en un dels estels més espectaculars mai vistos.

Notícia original

Noticies relacionades:
-Què és un cometa?
-Els misteris del cel
-Cometa ISON
-Astronomia

Vídeo:


1 comentari:

  1. Aquesta noticia m’ha semblat molt original, ja que tracta de temes de astronomia, que, des de el meu punt de vista, encara estan en procés de noves aportacions i nous coneixements. Per una altra banda, com tu has dit, espere que el cometa sobrevisca i ens aporte uns dels espectacles mai vistos, ja que aquestes coses ocorren molt poques voltes, i ho hem de disfrutar.

    ResponElimina