divendres, 28 de gener del 2011

CO2 i canvi climàtic


Fa uns 4.500 m.a., l’atmosfera terrestre no contenia oxigen i la quantitat de diòxid de carboni era tan elevada que provocava un fort efecte hivernacle, amb una temperatura global d’uns 100 ºC . Aquestes condicions l’acumulació d’aigua i l’aparició dels oceans. El següent pas en aquesta evolució fou l’aparició de la vida a l’oceà.
Els oceans actuen com a albellons del CO2 ,regulant la composició atmosfèrica i, per tant, regulant també el clima. Així i tot, el desenvolupament tecnològic de l’ésser humà ha tornat a trencar l’equilibri del cicle del carboni al planeta.
El carboni existeix en forma d’isòtops. La quantitat relativa d’aquests isòtops en diferents compostos del carboni permet calcular-ne el seu origen. Així,la fotosíntesis que té lloc a l’oceà, genera carboni més pesat que l’orgànic, que cremem per a generar energia en forma de petroli i gas.
Per a investigar els canvis provocats al cicle del carboni per l’ Homo Sapiens, s’ha format l’ Expedició Malaspina 2010. Probablement aquesta expedició siga pionera en portar sofisticats instruments en un vaixell oceanogràfic a nivell mundial i , per tant, en emprendre una avaluació global d’aquests isòtops en l’oceà.
Durant les setmanes que porta a la mar, els resultats obtinguts mostren una forta variabilitat en la quantitat de CO2 i la seua composició isotòpica. Aquests resultats ens permetran avaluar el destí del carboni antropogènic i el paper de l’oceà com a albelló.

Notícia original

Notícies relacionades:
Sistema d'alerta del canvi climàtic

Nou rècord de gasos causants del canvi climàtic

Com el Co2 controla la temperatura

2 comentaris:

  1. El canvi climàtoc es tracta a més d’ un problema que afecta i afectarà de forma més severa als països empobrits que de cap manera són responsables del seu gènesi. Entre les conseqüències més greus està la pèrdua de producció agrària que augmentaria la inseguretat alimentària, majors dificultats per a disposar d’ aigua i major vulnerabilitat a malalties i catàstrofes climàtiques com sequeres o inundacions. Hi ha consens que el canvi climàtic farà créixer el nombre de refugiats ambientals.

    A L’ Estat espanyol aquesta pujada de temperatura ha estat encara més gran i això s’ ha traduït en que les nostres glaceres han reduït la seva extensió i les ones de calor i les sequeres (com la que ara patim) són cada vegada més freqüents. És també perceptible una menor disponibilitat de recursos hídriccs.

    ResponElimina
  2. Aquesta notícia m’ha semblat molt interessant ja que tracta d’un tema molt parlat a l’actualitat com és el canvi climàtic. A l'atmosfera, hi ha una sèrie de gasos (sobretot vapor d'aigua i diòxid de carboni) que tenen un efecte d'hivernacle, és a dir, absorbeixen i reemeten la radiació infraroja. D'aquesta manera, impedeixen que part d'aquesta radiació escape de la terra i contribueixen que la temperatura mitjana de l'aire superficial del planeta siga d'uns 15º C, una temperatura adequada per a la vida. El problema actual és que la quantitat d'aquests gasos naturals amb efecte d'hivernacle a l'atmosfera ha augmentat i que s'han abocat, a més, gasos amb efecte d'hivernacle no presents de forma natural a l'atmosfera.
    L'augment del l'efecte hivernacle és global, i afectarà no tan sols el clima sinó les comunitats humanes social i econòmicament.
    Per tot açò, em d’intentar reduir aquest efecte, prenent decisions i compromisos globals.
    Que hi podem fer nosaltres? Ben fàcil, l’estalvi energètic és una de les coses que podem fer a nivell personal. Evitar la desforestació massiva, disminuir l’emissió de metà i de vapor d’aigua, reduir el consum… S’ha de seguir avançant en l’estudi del canvi climàtic i difondre els resultats a la població. Aconseguir la participació de la ciutadania en la recerca d’una solució conjunta és important.

    ResponElimina