divendres, 17 de gener del 2020

S'ha acabat el misteri: els dinosaures es van extingir per un meteorit i no per una erupció volcànica

Un estudi internacional ha demostrat que l'impacte d'un asteroide va ser la causa que va acabar amb els dinosaures fa 66 milions d'anys. En 2017 va formar part de l'expedició internacional a Zelanda, el nou continent submergit sota les aigües de l'Pacífic i de què únicament afloren les seves muntanyes més altes, que són Nova Zelanda i Nova Caledònia. Alegret viatjarà aquest divendres a Nova Zelanda per posar en comú amb els científics de l'expedició dels resultats obtinguts.

Esdeveniments a escala planetària

Va provocar pluja àcida i l'acidificació de les aigües superficials oceàniques durant dies o anys així com un sobtat escalfament durant els dies a dècades posteriors a l'impacte, seguit d'un hivern nuclear.

Un debat de dècades

La causa de l'última gran extinció en massa, la de el límit Cretaci / Terciari fa 66 milions d'anys, ha generat durant dècades un intens debat entre els defensors de l'vulcanisme en l'àrea de l'Deccan, a l'Índia, i l'impacte d'un gran asteroide a la península de Yucatán, a Mèxic. En el referit article es determina la importància relativa d'aquests mecanismes de pertorbació a escala planetària i es conclou que la fase principal de l'vulcanisme i l'escalfament associat començar i acabar abans de l'impacte i de les extincions de el límit Cretaci / Terciari. Laia Alegret ha explicat aquest dijous que «la principal fase d'el vulcanisme es va produir a la fi de l'Cretaci i va acabar 200.000 anys abans de les extincions i de l'impacte de l'asteroide. Una segona fase de l'vulcanisme es va registrar després de les extincions i va poder alentir la recuperació dels ecosistemes, però no coincideix amb la desaparició de el 70% de les espècies, inclosos els dinosaures ».

Noticia original
Video
Noticia relacionada

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada