En 2015, un grup d'investigadors va publicar la troballa d'un nou organisme que forma part de les arqueges de Asgard, unes cèl·lules simples que manquen de nucli i poden llançar llum sobre com la vida cel·lular complexa va evolucionar en el nostre planeta, un dels grans misteris de la biologia. Aquest descobriment va ser emocionant perquè els investigadors van trobar gens similars als dels eucariotes, el grup d'organismes apareguts fa 2.000 milions d'anys les cèl·lules dels quals tenen nucli i altres estructures, i que hui dia inclouen plantes, fongs i animals. Entre aquests últims, per descomptat, nosaltres. Això va sugerir una connexió més forta entre arqueges i eucariotes del que s'havia pensat anteriorment.
Després d'un esforç de 12 anys d'investigació, els investigadors dirigits per Hiroyuki Imachi, microbiòleg de l'Agència Japonesa per a les Ciències i Tecnologies Marines (JAMSTEC) en Yokosuka, han desenvolupat amb èxit en laboratori un nou llinatge Asgard. Es diu Promotheoarchaeum, pel mite de Prometeu, i sembla una transició cap a la vida complexa.
Les cèl·lules resultants són xicotetes esferes de 300–750 nanòmetres de diàmetre, però sovint tenen filaments ramificats més llargs que s'estenen per a trobar-se amb els bacteris veïns. Els investigadors pensen que tal associació, tant bioquímica com física, podria explicar-nos més sobre els processos que van portar a la formació de la cèl·lula eucariota, una pregunta que, com diu Nature en un editorial, segurament més investigadors han de tractar d'abordar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada