dilluns, 11 de març del 2019

p53,la proteïna supresora del càncer




No solament els elefants tenen la proteïna p53, la tenim tots els mamífers. Aquesta proteïna té el que anomenem un gen supresor del càncer, un gen capaç d'impedir que es desenvolupe el tumor. A diferència dels elefants, on la producció d’aquesta proteïna és molt major, als humans la quantitat d'aquesta proteïna és molt ínfima. A causa dels fets, s'ha investigat com poder fer que la producció d'aquestes aquestes proteïnes aumente, s'han realitzat proves, per exemple en ratolins, on s'ha aconseguit fer que aumenten les còpies del gen. Aquest fenòmen va ser investigat per el científic Manuel Serrano en el Centre Nacional d' Investigacions Oncològiques fa més de 15 anys i efectivament va descobrir que aqueixos ratolins estan més protegits contra els tumors.


Encara que la solució pareix simple, no és simplement augmentar els nivells de p53. Així no pot fer-se, primer cal cercar mètodes que permeten augmentar la proteïna sense provocar més problemes que els que s'intenten corregir.
Hi ha diverses alternatives, el primer que es va intentar va ser la utilització de virus modificats perquè aumentaren l'expressió del gen que codifica per a aquesta proteïna i que així s' aumentara la producció, per a realitzar aquest mètode s'utilitzaren adenovirus, però la investigació va descobrir que aquest mètode no funcionava.


En l'actualitat i des de fa un temps, la investigació s'ha centrat en conèixer molt bé com funciona aquesta molècula p53. El que sabem és que té una vida mitjana molt xicoteta, és a dir que està activa molt poc temps en la cèl·lula. Per això, una de les vies d'investigació intenta que romanga activa més temps perquè puga exercir la seua funció i això es fa intentant bloquejar altres molècules que són les que fan que estiga poc temps disponible en la cèl·lula,un altra via d'investigació és la utilització de la tècnica CRISPR d'edició genètica.




Notícia Original

Notícia Relacionada

Notícia Relacionada 






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada