dilluns, 7 de març del 2016

Com es desorienten les aus marines per la contaminació lumínica

A causa de les llums de la ciutat els pollastres de baldrigues ventafocs, que inicien els seus vols de nit es desorienten. En ocasions xoquen amb edificis i arbres o acaben a terra, on són vulnerables a predadors i atropellaments. Un equip de científics, liderat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), ha estudiat quins nivells de llum i a quina distància es pot provocar aquesta desorientació.
L'estudi, publicat a la revista Scientific Reports, s'ha realitzat a Tenerife, on al voltant de 1.500 pollastres d'aquesta espècie són rescatats cada any. Les dades obtingudes mostren que el 50% dels pollastres cau prop dels seus llocs de cria, en un radi de tres quilòmetres, i que les colònies d'aus més afectades són les estan localitzades terra endins, és a dir, les més allunyades de la costa . A més, els pollastres inicien el vol cap al mar en les tres primeres hores després de la posta de sol, coincidint amb els majors nivells de contaminació lumínica.
Atès que la llum dels centres urbans sembla no afectar els adults, aquest any, durant l'època reproductora, els científics començaran a marcar-los amb GPS per determinar si eviten zones urbanes per assolir les colònies de cria o si, per contra, les travessen sense desorientar-se.



Vídeo

2 comentaris:

  1. Que les aus, a causa de la contaminació lumínica produïda per l'activitat humana, patisquen aquests tipus d'accidents em sembla molt trist i devastador. Com bé ja ens han explicat a classe, hi ha possibles solucions per a la contaminació lumínica com per exemple sols utilitzar la llum, de forma moderada, en les hores que siga totalment necessari o que la direcció de la llum no puga ser ascendent. Coneguent a la perfecció el problema i sabent com acabar amb ell o almenys sabent com reduir-lo, no entenc perquè no es prenen totes les mesures necessàries per a ajudar aquests animals indefensos davant les nostres accions. Pense que igual que aquest, hi ha molts problemes que afecten a la resta dels éssers vius, com el canvia climàtic, causa dels quals recau essencialment sobre la raça humana. Quan acabarà aquesta tortura per als indefensos? Quan podrem estar orgullosos d'haver acabat amb tot açò? Sent realista no trobe les respostes, però afegint-hi una mica d'optimisme, espere que aplegue el dia que ja ninguna au innocent pastisca per nosaltres. Ninguna au, ni ninguna espècie.

    ResponElimina
  2. Hola Julia! El fet de que els llums de la ciutat provoquen que les aus de que parla el text es desorienten al iniciar el vol em pareix molt lamentable i trist. Per què? Doncs perquè açò és una cosa que es pot evitar perquè la produïm els humans, però no fem res. Som conscients del mal que els llums de les ciutats fan a aquestes aus i a moltes altres i també tinguem el coneixement de algunes mesures per a evitar la contaminació lumínica com sols utilitzar-la quan siga necessari i de forma moderada. Així i tot, no actuem per evitar que aquestos animals inofensius acaben morts com a conseqüència de que es desorienten i veig necessari solucionar el problema de la contaminació lumínica per a evitar acabar amb moltes espècies d'animals. Si no ho solucionem nosaltres, qui ho farà?

    ResponElimina