dilluns, 30 de novembre del 2015

El possible estrellament de Fobos sobre Mart.

Una de les dos llunes de Mart, anomenada Fobos, està cada vegada aproximant-se més al seu planeta (al contrari de la Lluna, que cada vegada està més lluny de la Terra). Açò pot suposar una explosió. Els astrònoms saben que aquesta acabarà desapareixent, però no tenen clar si el seu final suposarà un gran impacte o una desaparició lenta.

Actualment, Fobos orbita a 6000km de Mart. Cada any, aquesta s’aproxima 2cm més al planeta degut a la seua caiguda. Fa pocs mesos la NASA va advertir que el cos ja estava començant a trencar-se.

Un estudi publicat per Benjamin Black i Tushar Mittal, de la Universitad de Berkeley (EE UU), en “Nature Geoscience” coincidix amb el que ha advertit la NASA. Els científics han analitzat de que està composta geològicament la Lluna i han fet una simulació de la quantitat que resistirà a l’atracció gravitaròria del planeta, Mart. L’estudi explica que aquest cos, Fobos, està compost per uns materials dèbils i molt danyats.  Aquestos materials començaran a desfer-se dintre de entre 20 i 40 milions d’anys. El resultat serà una espècie d’anells, com els de Saturn. A més, si Fobos conté  materials més sòlids que sobrevisquen a la força gravitaròria, aquestos xocaran contra Mart.

Així, Mart passarà a ser el primer i únic planeta rocòs amb anells (cinturons). Aquestos podrien permaneixer en Mart fins 1.000.000 d’anys, segons l’estudi simulat realitzat per Black i Mittal.

Agustín Sánchez-Lavega, astrofísic de l’Universitad del País Basc (UPV), per a explicar perquè les dos llunes de mart tenen una consitència diu que aquestes dos, Fobos i Deimos, són asteroides atrapats. A més, afegeix, textualment que: “El que està succeint és com una baralla entre les forces de marea exercides per Mart i les que mantenen el seu satèl•lit cohesionat i gràcies a aquest estudi podem saber quan es trencarà”

Notícia original.

Notícies relacionades.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada