dissabte, 21 de novembre del 2015

Descobreixen part de la matèria perduda del Big Bang

S'estima que a la Via Làctia, la galàxia on vivim, conté més de 200.000 milions d'estrelles, moltes d'elles majors que el nostre astre. I no obstant, aquestes estrelles no suposen molt més que el 8% de la matèria normal i de la qual estan fets els planetes. El 90% restant són núvols de gasos ionitzats en què la temperatura ha separat als electrons dels protons. Fins ara només s'havia pogut detectar entre un 20 i un 30% de la que conté l'univers, la part que podia ser observada amb telescopis de raigs X. La resta, permaneix com la matèria fosca.                  
Una investigació liderada a Terol ha aconseguit identificar aquesta matèria visible "amagada". Expliquen com utilitzant mesures del Fons Còsmic de Microones del telescopi Planck, el eco radioactiu del Big Bang, els ha permès detectar la presència de grans quantitats d'aquests gasos. "Els fotons de la radiació del Big Bang, en travessar aquests gasos difusos que hi ha al voltant de les galàxies, xoquen amb els electrons i els transmeten una mica d'energia". En mesurar aquesta fluctuació d'energia al voltant de 200.000 galàxies i comparar-la amb les parts del fons còsmic en què no hi ha, han pogut detectar la presència de la matèria visible que estava oculta.
Aquests núvols de matèria allunyada del nucli galàctic, no prou calenta, és molt important en el futur de l'Univers per formar nous sistemes solars. Recentment s'estimava que el 92% dels planetes habitables com la Terra encara no havien nascut.

Noticia original: 
                                                                                                                                                         
Noticies relacionades:
NR1:
NR2:

Video:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada