diumenge, 13 d’octubre del 2013

Una roca llunyana amb restes d'aigua va poder ser la base d'un antic exoplaneta habitable



Gràcies a les observacions del telescopi espacial Hubble i el gran telescopi Keck d'Hawaii , científics britànics i alemanys han analitzat la pols i les runes que rodegen la nana blanca GD61.

Esta firma química informa de que el material va pertànyer alguna vegada a un cos més gran originàriament compost per un 26% d'aigua. Esta quantitat és comparable a la que tenen alguns asteroides del cinturó principal en el nostre sistema solar. Per comparar, la Terra només té un 0,023% d'aigua.

Estem absolutament segurs de que este oxigen procedix de l'aigua, ja que coneixem bé este procés químic en altres parts de l'univers, i amb una probabilitat molt alta es tracta d'aigua

Ja s'havia confirmat la presència d'aigua fora del nostre sistema solar, per exemple en l'atmosfera de planetes gegants gasosos, però ara es tracta de la primera vegada que es troba en cossos rocoses o restes d'asteroide, per la qual cosa és de gran interés per a entendre la formació i evolució d'exoplanetas propicis per a la vida.

La troballa d'aigua en un asteroide de grans mides -uns 90 km de diàmetre- implica que existixen 'bloques de construcción' per a formar exoplanetas habitables". En este cas els 'bloques' s'han trobat al voltant de GD61 però, segons els investigadors, podrien existir entorn d'estreles mare semblants en altres parts de l'univers.

L'estudi suggerix que l'aigua pot sobreviure -posiblemente davall de la superfície d'un planeta- a les altes temperatures que es generen en l'evolució d'una estrela com el Sol cap a les nanes blanques, i que potser GD61 va poder haver tingut planetes com la Terra orbitant-la en el passat.

Noticia original:


Noticies relacionades:

- Agua en la atmosfera de otros planetas


- Agua en el sistema solar


Videos:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada