dimarts, 15 d’octubre del 2013

La vespa asiàtica s'instal•la permanentment a Catalunya

Al voltant de fa unes quatre setmanes es va detectar la presència d’una espècie invasora a Catalunya. Aquesta espècie s’anomena la “vespa asiàtica”.
Es concentra en la província de Girona i ja s’han identificat 8 exemplars en tres comarques.
Ignasi Rodríguez, Subdirector General de Biodiversitat de la Generalitat, diu que podria haver-hi un niu amagat d’aquesta espècie a la zona de Sant Privat d’en Bas.
La vespa asiàtica no suposa cap problema per a les persones, però si que pot afectar als apicultors, ja que es menjen a les abelles que produeixen mel per a poder alimentar a les seues larves.
Per tant, els Agents Rurals intenten localitzar aquest animal abans de que arribe el fred, ja que les vespes fundadores, que són les úniques que sobreviuen, passen l’hivern davall de les corfes dels arbres.
Per a poder localitzar-lo s’han instal•lat unes 550 trampes en zones que no són àrides ni gèlides, ja que és ací on podrien sobreviure les vespes asiàtiques.
La vespa entrà a França en 2004 per mitjà d’un camió i fa sis anys es va reconèixer com a insecte invasor. Aleshores, la poca distància que hi ha entre Francia i Girona ha facilitat que aquest animal augmente en nombre.
En 2012 ja es van detectar tres exemplars de vespa asiàtica a l’Alt Empordà i tres nius en Val d’Aran, però, en aquell moment es va dir que la presència d’aquest animal era esporàdica. En els pròxims mesos la Generalitat investigarà com afecta la presència de la vespa asiàtica als apicultors catalans.

Notícia original:

Notícies relacionades:

Detecten a Galícia una vespa asiàtica molt agressiva que arrasa ruscos senceres

Vespes asiàtiques mates a 41 persones a la Xina

Video:

1 comentari:

  1. Bé, aquest cas de les vespes asiàtiques, és paregut a un cas que vaig veure a la tv d'unes tortugues exòtiques que estaven acabant amb les tortugues autòctones de la C.V.. Pense que el que es deuria de fer és intentar erradicar aquesta espècie invasora per a evitar que acaben amb les nostres especies de vespes.
    Ací deixe un enllaç amb una llista d'aimals i plantes invasores.
    http://cimir.reus.cat/medi_ambient/01_area/03_educacio_ambiental/articles/Articles_actualitat_ambiental/especies_invasores.pdf

    ResponElimina