Un grup d’investigadors del Departament d’Energía dels EEUU i de la Universitat d’Oxford han utilitzat el láser de rajos X més potent del món per a calentar per primera volta un tros de matèria fins a dos milions de graus.
Els científics han aconseguit recrear a un laboratori les condicions físiques de l’interior de les estreles.
Els experiments es van fer a California (EEUU) amb una potent ferramenta anomenada Linac Coherent Light Source (LCLS). Aquesta font de llum, té un tir ràpid de polsos de rajos láser són mil milions de vegades més brillants que els de qualsevol altra font de rajos X, es capaç de produir moltíssima energía, tanta com la que produïx tot Bèlgica.
Els científics utilitzaren els polsos de calor sobre un tros menut de paper d’alumini i en menys de una bilionèssima de segon, va aconseguir una temperatura de aproximadament dos milions de graus centígrads.
“Hacer materia densa extremadamente caliente es importante científicamente para entender las condiciones que existen dentro de las estrellas y en el centro de los planetas gigantes en nuestra Sistema Solar y más allá”, explicà Sam Vinko, Investigador de la Universitat de Oxford (Reino Unido).
Fins ara, la ciència només havia aconseguit crear plasma a partir de gasos, perquè no es disposava de ferramentes que permeteren fer el mateix amb densitats sòlides que no poden ser penetrades pels rajos làser convencionals.
Altra notícia relacionada:
Vídeo:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada