dijous, 24 de febrer del 2011

Les tormentes produeixen antimatèria

Dolls d'antimatèria emanen de les tempestes terrestres, ha comprovat el telescopi espacial Fermi, llançat per estudiar els fenòmens més energètics de l'Univers, però que també s'observa la Terra. En actuar com acceleradors de partícules molt grans, les tempestes poden emetre esclats de raigs gamma, associats als llamps, a més d'electrons i positrons d'alta energia. Els investigadors creuen que la majoria dels esclats de raigs gamma, dels quals es donen uns 500 al dia, produeix feixos de partícules d'antimatèria.


Fermi estudia els esclats de raigs gamma celestials des d'una òrbita circular a 550 quilòmetres d'alçada, però des de 2008 s'ha detectat també 130 terrestres.
En un cas, el centelleig va produir electrons i positrons d'alta energia que es van elevar pel camp magnètic terrestre fins a arribar al satèl.lit. El raig va sobrepassar Fermi fins arribar a un punt mirall en el que va canviar de sentit i va xocar per segona vegada amb el telescopi tot just 23 milisegons després. Cada vegada, els positrons topar amb electrons del satèl.lit i es van aniquilar mútuament, emetent raigs gamma que van ser detectats.
La detecció dels positrons (l'antimatèria dels electrons) indica que moltes partícules d'alta energia surten de l'atmosfera.

"Encara no sabem què fa especials a aquestes tempestes i quin és el paper dels raigs en el procés", diu l'especialista nord-americà Steven Cummer.

Notícia original


Notícies relacionades:

- Einstein continua tenint raó


- Inesperats llampecs en la nebul·losa del "Cangrejo"

Vídeo relacionat:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada