Investigadors de la Universitat de Salamanca, la Universitat Complutense, la STFX de Canadá i la Bryn Mawr de Filadèlfia han revelat que, fa de 310 a 290 milions d’anys, la península va experimentar una sèrie de canvis deguts al moviment de les plaques tectòniques que va canviar per complet el panorama del territori interior i exterior Ibèric.
La península constituïa, aleshores, el centre del gran i únic continent que existia, Pangea. El mantell litosfèric, situat entre 30 i 150 km de profunditat, va ser destruït pels moviments tectònics i es va formar el que hi ha hui a dia. Aquesta antiga litosfera es va crear doblant-se a poc a poc. De tenir forma allargada, va passar a tindre forma de ferradura i es va fer més grossa. Degut al seu pes, va trencar el mantell i va ser substituït per materials del interior de la terra, formant la litosfera actual.
Les investigacions i les diverses proves que han trobat de roques volcàniques, han provat que el mantell anterior es va formar fa 1000 milions d’anys, mentre que actual, que l’ha substituït, té 290 milions.
Aquest descobriment ha revelat com es va formar la cadena muntanyosa de l’Arco iberoarmoricano, i a més, explica la gran quantitat de minerals, granit i roques volcàniques del nord de la península.
Notícia original.
Notícies relacionades:
Vídeo:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada