dilluns, 11 d’octubre del 2010
MICROXIP DETECTOR DE METÀSTASIS PREMATURES
Detectar que un tumor es propaga d'un òrgan a un altre pot ser clau per a impedir les complicacions de la metàstasi.
Un grup d'investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha dissenyat un microxip que pot ser siga una eina crucial en aquesta dura lluita. El dispositiu utilitza les distintes propietats de les cèl•lules tumorals davant dels ultrasons (grandària i densitat) per a separar-les de les altres que circulen pel torrent sanguini.
L'aparell és de plàstic amb una grandària aproximada a la d'una moneda que inclou un xicotet canal per on discorre una mostra de sang, extreta d'un pacient, amb cèl•lules tumorals circulants. El seu funcionament es basa a aplicar ultrasons en una zona de la part transversal del canal. La força de radiació que exercix l'onda ultrasònica provoca que les cèl•lules tumorals, que es distingixen de la resta per les seues dimensions i densitat, siguen conduïdes fins a eixe punt, i posteriorment, recol•lectades.
Aquest flux sanguini s'analitza permetent un ràpid anàlisi sense necessitat de recórrer a biòpsies ( encara que continuen sent la millor manera d'examinar un tumor, esta tècnica és difícil d'aplicar en fases primerenques, ja que no es poden fer si el nou tumor és molt xicotet o encara no s'ha localitzat) destaca la investigadora del CSIC.).
La investigadora del CSIC i coordinadora de la investigació Itzíar González explica que és un mètode completament no invasiu, ja que no cal introduir en la mostra de sang cap tipus d'element extern, quelcom que sí que exigixen les tecnologies que normalment s'empren per a detectar cèl•lules tumorals circulants en sang.
El sistema pot fer-se més selectiu canviant les condicions de treball, des del potencial que s'usa fins al diàmetre dels conductes i la velocitat de pas, la qual cosa pot permetre detectar unes cèl•lules determinades o fer un recol•lecte major de cèl•lules (és més fàcil si passa més sang i va més lentament).
Aquesta tecnologia , manté les propietats de les cèl•lules per a realitzar posteriors estudis o anàlisis biomoleculars.
Els científics treballen actualment a definir que el xip, encara en desenrotllament, tinga les condicions de màxima eficiència d'extracció perquè puga estendre's el seu ús clínic a gran escala. Per a això, repetixen els experiments amb les mateixes condicions acústiques de treball (voltatge, pressió acústica i velocitat del canal) i contrasten els seus resultats amb un complex sistema de conteo i anàlisi cel•lular convencional.
Notícia original
Altra font d'informació
video
Etiquetes de comentaris:
bh,
COSTABELDAN,
curs 2010-2011,
MICROXIP
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada