dissabte, 27 de març del 2010

Una espècie humana desconeguda va viure fa 40.000 anys a Siberia


Al sur de Siberia s'han trobat les restes d'una clase d'homínids desconeguts de fa uns 40.000 anys.

Es tracta d'una espècie contemporànea a la nostra i de la que no hi havia noticies fins ara. Una espècie humana i inteligent que va viure al mateix temps que els nostres avantpassats i els neandertals.

Fins ara, els paleòntolegs han anat dibuixat un quadre en el què els protagonistes eren els neandertals i els humans moderns (els nostres avantpassats directes). Però ara, amb l'aparició de la tercera espècie, s'ha alterat eixe raonament.

En 2003, va aparèixer un xicotet homínid, aparegut a Indonesia i bautizada com "Hombre de Flores".

Johannes Krause, de l'Institut Max Planck d'Antropologia Evolutiva, en Alemanya anyadeix a aquesta "familia", una quarta espècie.

Però el descobriment de Krause i els seus, pasarà a la historia, també, per un altre motiu: resulta, que es la primera vegada que es descriu una nova espècie d'homínid a partir del seu ADN i no de la morfologia d'alguns ossos fossilitzats. Aquest ADN, procedeix d'un fragment d'un dit descobert a la Cova de Denisova, en les muntaynyes d'Altai, al sur de Siberia.

Mitjançant l'anàlisis dels mitocondris, aquest fragment de dit té una antiguitat d'entre 48.000 i 30.000 anys. Y clar, analitzat l'ADN d'un fragment tan antic, ja es tot un repte per a la ciència.

L'ADN mitocondrial resulta més adequat ja que cada cèl·lula conté 8.000 copies (una en cada mitcondri) front a les dos úniques copies que té l'ADN nuclear. Utilitzant els mateixos mètodes de secuenciació ja provats amb neandertals i mamuts, Krause, va conseguir ajustar a partir de diversos fragments, una seqüència completa d'ADN mitocondrial del dit de Denissova.

Però el descobriment important, va ser quan va comparar eixa seqüència amb una dels humans modernes, aleshores va observar que eren diferents! Aleshores, vam començar a rebuscar totes les característiques dels humans moderns, com per exemple, que havien evolucionat a Àfrica, doncs aquest també devia procedir d'Àfrica. Descartades algunes relacions amb altres espècies, l'única conclusió lògica era que pertanyeixia a una classe desconeguda d'homínid que abandonà Àfrica en un procés de migració.

Ara, el següent repte per als investigadors es conseguir ADN nuclear de les mostres de Denissova. Procés prou més complicat que el d'obtenir ADN mitocondrial.

Per la qual cosa, el nombre d'espècies desconegudes per als científics podria incrementar notablement, aclarant d'una volta per totes el procés que dona lloc a que una espècie, la nostra, sobrevisguera a totes les demés.


Notícia original: http://www.abc.es/20100324/ciencia-tecnologia-paleontologia-evolucion/especie-humana-desconocida-vivio-201003241841.html

Altre link, que ens permet veure un vídeo sobre aquesta notícia:
http://www.rtve.es/mediateca/videos/20100325/se-descubre-nueva-especie-humana-a-partir-del-adn/729595.shtml


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada