dijous, 14 de novembre del 2019

Les proteïnes ‘ressusciten’ al primat més gran de la Terra


Un home anomenat Gustav Heinrich Ralph von Koenigswald va trobar el primer molar de gigantopiteco en una tenda de Hong Kong. El gigantopiteco va arribar a mesurar 3 metres i a pesar més de mitja tona. Va viure quasi dos milions d'anys en les selves de la Xina, Vietnam i Tailàndia. Es va extinguir fa tan sols 100.000 anys.

El treball es basa en un dent de gigantopiteco oposat en 2006 en una cova al sud de la Xina i té 1,9 milions d'anys. Els científics van extraure del queixal uns mil·ligrams d'esmalt i dentina. Han recuperat quasi 500 aminoàcids que s'han conservat durant quasi dos milions d'anys. Els investigadors han demostrat que gigantopithecus és una espècie germana dels orangutans, però es va separar d'ells fa uns 10 milions d'anys.

Tomás Marqués Bonet va ressaltar que aquelles eren les restes moleculars més antigues que s'havien extret d'un fòssil. Encara no es pot resoldre les paleoproteínes del per què va desaparéixer el gigantopiteco. Era un simi vegetarià que vivia en selves espesses. Altre factor pot ser la pressió de l'arribada dels primers humans. 



3 comentaris: