dilluns, 25 de novembre del 2019

Tardígrads: Animals quasi immortals.


Els Tardígrads o óssos d’aigua son animals microscopis que no tenen una mida superior als 1,5 milímetres. A pesar de la seua xicoteta mesura, estan considerats els animals més resistents de tota la terra.

Ja que suporten temperatures tan extremes com -200 o 150 graus, poden sobreviure a l’espai sense cap tipus de protecció, també fins 10 anys sense aigua, i a més suporten pressions de més de 6.000 atm, el que suposa 273 voltes més que els éssers humans.
Poden suportar nivells de radiació que matarien als humans, també poden suportar més de 30 anys sense alimentar-se. Científics han assegurat que podria sobreviure a un número molt alt de amenaces astrofisiques, en realitat qualsevol amenaça que fatja bullir l’aigua dels oceans.

Pareixen immortals, però en realitat una cosa acabaria amb ells, encara que els óssos d’aigua seran els últims éssers vius sobre la terra, quan el Sol esgote la seua energia i s‘apague, ni tan sols aquests animals podran sobreviure.


Noticia Original

Noticia Relacionada 

Noticia Relacionada 




dimecres, 20 de novembre del 2019

EMERGÈNCIA CLIMÀTICA



 


11.OOO científics estàn investigan el canvi climàtic i saben que no hi hauràn soles problemes amb l’augment de temperatura, també hi hauràn problemes reals. Tots saben que la terra es finita, però els recusos són limitats i hi haurà un moment en el que s’esgoten.


Saben que açó ja s’ha convertit en un gran problema i que si no actuem serà el fi d’aquest planeta. Hi haurà problemes amb la natura, l’alimentació,la demografia, entre altres. S’ha establert l’emergencia climàtica.

NOTICIA ORIGINAL

VIDEO RELACIONAT

NOTICIA RELACIONADA 1

NOTICIA RELACIONADA 2

dimarts, 19 de novembre del 2019

Uns caçadors maten a una gossa y el seu cadell



Uns caçadors van matar a dos gossos a Granada. Una de les voluntàries de l'Associació Rescat Animal Granada, estava seguint el cas d'una gossa abandonada i els seus 5 cadells. Els voluntaris es van trobar amb una desagradable sorpresa, la gossa morta al costat d'un dels seus cadells per trets. Els altres quatre cadells van fugir al ser atacats i encara no han estat trobats.

Un testimoni afirma que els caçadors són uns veïns de la vila que van decidir divertir-se matant-los al tornar de caça. Segons el citat mitjà, l'organització animalista s'ha posat en contacte amb el Seprona de la Guàrdia Civil, els agents els van informar que no podien denunciar davant la falta de proves, ja que cap caçador va ser descobert.



diumenge, 17 de novembre del 2019

Les noves teràpies contra el càncer tarden fins a quatre anys a arribar als pacients



Els serveis d'Oncologia mèdica participants en un estudi, declaren patir massa barreres burocràtiques per poder accedir als tractaments necessaris per als pacients.

Des que la Comissió Europea autoritza un nou tractament contra el càncer, fins que arriba a el pacient, passen fins a 4 anys a arribar a alguns hospitals públics per la lenta burocràcia.

S'han produït des de 2015 algunes millores en alguns aspectes però encara són molt poques i massa lentes.




Noticia original
Notícies relacionades 1
Notícies relacionades 2



dijous, 14 de novembre del 2019

Les proteïnes ‘ressusciten’ al primat més gran de la Terra


Un home anomenat Gustav Heinrich Ralph von Koenigswald va trobar el primer molar de gigantopiteco en una tenda de Hong Kong. El gigantopiteco va arribar a mesurar 3 metres i a pesar més de mitja tona. Va viure quasi dos milions d'anys en les selves de la Xina, Vietnam i Tailàndia. Es va extinguir fa tan sols 100.000 anys.

El treball es basa en un dent de gigantopiteco oposat en 2006 en una cova al sud de la Xina i té 1,9 milions d'anys. Els científics van extraure del queixal uns mil·ligrams d'esmalt i dentina. Han recuperat quasi 500 aminoàcids que s'han conservat durant quasi dos milions d'anys. Els investigadors han demostrat que gigantopithecus és una espècie germana dels orangutans, però es va separar d'ells fa uns 10 milions d'anys.

Tomás Marqués Bonet va ressaltar que aquelles eren les restes moleculars més antigues que s'havien extret d'un fòssil. Encara no es pot resoldre les paleoproteínes del per què va desaparéixer el gigantopiteco. Era un simi vegetarià que vivia en selves espesses. Altre factor pot ser la pressió de l'arribada dels primers humans. 



Primera fotografía d'un forat negre






El passat 10 d’abril el EHT (investigadors del Telescopi Horitzó de Successos), va realitzar amb un total de vuit ràdio telescopis va rebre la primera fotografía d'un forat negre. La imatge mostra el forat negre al centre de Messier 87 (M87), una galàxia massiva situada al proper cúmul de galàxies Virgo. Aquest descobriment és molt important ja que demostra el que ja ens deien les equacions de einstein pero poden visualitzar-ho amb els nostre ulls.


Aquest fotografia es una gran victoria per al camp de la ciencia ja que esta fotografía es consideraba un fet imposible degut a les característiques d’aquesta concentració de matèria d'altíssima densitat, ja que qualsevol tipus de llum u objecte proper a aquest és absorbit. Per això la manera emprada va ser tant fascinant va ser fotografiar-lo mentre absorbeix llum d’un objecte que havia entrat al seu camp d'atracció. Aquest avançament a sigut capaç de mostrarnos la forma d’un forat negre el qual ens permet millorar en el nostre estudi i comprensió d’aquests monstres galactics.

Calfament global i extinció del planeta


Cada vegada tenim més calor i no plou amb tanta frequencia,a mes a mes quan plou ho fa de colp,el que està passant es que gràcies als gasos d'efecte hivernacle el que estem fent és canviar el clima i provocar aquests canvis tan grans lo que suposa que moltes espècies tinguen que migrar ,adaptarse o morir en el ecosistema i també comporta que les espècies invasores estiguen amb més frequencia en el nostre país.

O canvien o tindrem el mateix que està passant amb els animals,cada vegada menys boscos més calor i més pluges torrencials,el clima ja està canviant en el nord i el clima africà s'està estenent per les zones amb un clima moderat,si continuem així acabarem extingint-nos nosaltres i el mon amb el mateix clima.



Noticies relacionades

El Confidencial

National Geographic

























Existéixen planetes que no orbiten alvoltant d'una estrella?


















Sí existèixen aquests planetes ,solitaris ,obscurs ,errants .

Pensats per a fer histories de Ciència i ficció .


Aquestos planetes es forman amb un procés de una estrella que trau diversos components provocant una masa diminuta amb una òrbita al voltant que cada vegada va fense mes i més gran ,fins que en alguns procesos aquestos planetes han pogut desplaçarse del seu sistema solar i per tant queden sols orbitan en el univers al voltant de estrelles.












Link notícia
Links relacionats amb aquesta notícia

¿Qué es la Esquizofrenia?


L'esquizofrènia és un trastorn en el qual intervenen diversos factors i es caracteritza per una àmplia variabilitat, tant en les seues causes com en la seua presentació clínica. Provoca alteracions de la pensada, de la percepció, de les emocions i de la conducta, i mostra una tendència progressiva.


El seu origen s'atribueix a una alteració prèvia del desenvolupament cerebral per causes diverses que combinen factors de predisposició genètica i desencadenants de tipus ambiental. Aquesta interacció entre gens i ambient condiciona una toxicitat cerebral de sistema de la dopamina i, potser, també d'altres sistemes de neurotransmissió, que produeix severes anomalies en les connexions entre diferents àrees del cervell.


El trastorn sol aparèixer al voltant dels 16-25 anys, prop de quatre anys de mitjana abans en homes que en dones. Aquesta aparició, en general, més tardana, explica, en part, que les dones acostumen presentar un millor pronòstic que els homes, atès que abans de l'aparició del primer episodi han tingut més temps per, per exemple, acabar els seus estudis, formar una xarxa social àmplia o la seva pròpia família.

Noticia relacionada



Noticia original




 

La desigualtat econòmica dibuixa el nou mapa de la mortalitat infantil



Una nova investigació estima que en 2017 el 93% de les morts de xiquets menors de cinc anys van ocórrer en països d'ingressos baixos i mitjans. Fins i tot dins d'aquests, s'observen també grans diferències entre territoris més o menys vulnerables.

Malgrat la magnitud d'aquestes dades, la mortalitat infantil va disminuir a tot el món. Aquesta millora es va aconseguir posant el focus en els territoris amb major pobresa. També va influir el desenvolupament econòmic general i la millora dels determinants socials de la salut, com l'educació, el suport social i l'accés a l'atenció sanitària. Encara que la situació va millorar, existeix una alta desigualtat fins i tot dins dels països que més han progressat. Per tant, encara hi ha variacions en les taxes de mortalitat entre estats i províncies o en els districtes i comtats.


Notícia original

Notícia relacionada




El viatge a Mart segons Elon Musk


Fa molt de temps, Galileu Galilei va descobrir un planeta apuntant amb un telescopi al planeta roig Mart, l’any 1610. Després del viatge a la Lluna, el pròxim objectiu de l’ésser humà va ser la colonització d’ aquest planeta, osiga que es un objectiu que porta molt de temps en el cap de les persones. Els primers pasos van ser analitzar el planeta mitjançant robots per determinar si el planeta era habitable o no. Una vegada realitzat el primer pas, toca entrar a l’acció


Elon Musk, el president de la empresa de cotxes Tesla, té un plan perque el procés funcione. En 2022, es llançarà un cohet de la companyía SpaceX amb una tripulació d’humans amb destí al planeta roig. La nau BFS (Big Fucking Spaceship) amb un diàmetre de 17 metres, transportaria entre 100 i 200 persones cada 26 mesos -després d'uns dies previs d'entrenament- i serà la més gran que s'haja construït fins ara. Segons ha calculat *Musk, colonitzar Mart serà possible amb una comunitat *autosostenible de no menys d'un milió de persones, alguna cosa que probablement ens porta quasi un segle.

Noticia

El cancer de pancreas i el de colon han creixcut mes del 10% desde 1990







En aquesta notícia ens diu que el nombre de gent que sufrix cáncer de páncreas ha incrementat un 130%.

El cáncer de pàncrees no és un dels més freqüents, però continua sent un dels que tenen pitjor pronòstic, amb una taxa de supervivència del 5%, semblant a la de fa tres dècades i molt similar en països que poden dedicar molts recursos a tractar-los i en els més pobres.


Tot i que encara no se'n tenen prou bé les causes d'aquests tumors, hi ha alguns factors de risc, com el tabaquisme, l'obesitat o la diabetis que poden explicar les variacions entre països. El consum d'alcohol, el tabac i les dietes baixes en calci, llet i fibra tenen un impacte important en els homes. En les dones també influeixen els problemes amb la dieta, però no l'alcohol o el tabac, en gran part pel fet que el seu consum és molt menor que el d'ells, pero el alcohol es una de les principals causes de la mort entre les edats de 15 a 49 anys.


Reduir el consum de sal, el tabac o l'obesitat, que també estan darrere dels problemes cardíacs, es el mes recomanat per a reduir el cáncer


Noticia original


Noticia secundaria

Video 


Una molècula del vi negre podria servir per a previndre l'Alzheimer


Una molècula del vi negre podria servir per a previndre l'Alzheimer




El grup d'investigació de Neuroquímica de la Universitat de Castella - La Manxa (UCLM) ha demostrat que el resveratrol, una molècula present en alguns aliments com el vi negre, podria tindre un efecte neuroprotector enfront a l'Alzheimer.

Els experts han comprovat que el resveratrol actua sobre els receptors cel·lulars que arrepleguen el missatge d'aquelles molècules, entre les que es troba l'adenosina, encarregades de dir-li al cervell què ha de fer per a dur a terme funcions com pensar, parlar, entendre, aprendre o memoritzar.

Per tot açò, un consum moderat de vi s'ha considerat saludable, vi negre és ric en molècules amb efecte antioxidant, entre elles, polifenoles entre els que es troba el resveratrol que disminuïx i inclús bloqueja , l'estrés oxidatiu que està relacionat amb moltes patologies, com les cardiovasculars, les neurodegenerativas o el càncer.

NOTICIA ORIGINAL

NOTÍCIES RELACIONADES 1

NOTÍCIES RELACIONADES 2




ASTEROIDE QUE VA ACABAR AMB ELS DINOSAURES I VA ACIDIFICAR ELS
OCEANS




Un estudi internacional demostra que l'impacte d'un asteroide a la península mexicana de Yucatán fa 66 milions d'anys va provocar l'acidificació dels oceans i va afectar al 70% de les espècies del nostre planeta, acabant amb els grans dinosaures.

En els oceans, van desaparèixer els grans rèptils com els Mosasaures, igual que gran part del plàncton calcari que vivia a les aigües superficials. Aquests resultats afirmen que l'extinció marina, va ser pels gasos emesos per aquest impacte i no pel cessament de la fotosíntesi per la foscor generada pel núvol de pols resultant, com es creia fins ara. Els oceans també presenten efectes no desitjats, com la disminució del pH (nivell d'acidesa) de les aigües, el que altera la fixació de carbonat de calci (CaCO3) en els esquelets de nombroses espècies, el que podria fins i tot accelerar el canvi climàtic. 

Durant anys, es va sugerir que vam tenir una disminució en el pH de l'oceà, perquè l'impacte del meteorit va colpejar roques riques en sofre i va provocar una pluja d'àcid sulfúric, però fins ara ningú va tenir evidència directa que això hagués succeït.




LINK DE LA NOTICIA ORIGINAL



LINK DE NOTICIES RELACIONADES 1.0



LINK DE NOTICIES RELACIONADES 1.1











Es sotmet a quimioteràpia per càncer de mama durant l'embaràs


                         



Jave Davis, una dona de 36 anys dona llum a un nadó després d’anar a quimioteràpia en California (Estats Units).
Li van detectar el tumor al febrer, uns mesos després que descobrira el seu embaràs.


“Va ser un tumor molt agressiu. Normalment creus que els nadons estan fora de perill en el ventre, però en el meu cas el meu fill no ho estava”-deia Jade.
Els experts li van comentar que hi havien moltes possiblitats de pedrer al xiquet. Jade va començar les sessions de quimioteràpia i, després de tres rondes, va donar a llum al seu fill Bradley, al juliol.


Existeix la possibilitat que el nadó patisca autisme o altres problemes com a conseqüència dels tractaments a què s'ha sotmés sa mare.
De moment, Bradley es desenrotlla amb normalitat i està totalment sa




NOTÍCIES RELACIONADES 1

NOTÍCIES RELACIONADES 2







dimarts, 12 de novembre del 2019

Descriuen un nou tipus de tempesta intermèdia en Saturn

En els planetes gegants del nostre Sistema Solar, com Saturn, les tempestes de milers de kilòmetres són una cosa relativament comuna.
La comunitat científica divideix les tempestes de Saturn en dos tipus generals; les tempestes de grandària mitjana, (2.000 quilòmetres d’ample) i les Grans Taques Blanques, unes tempestes gegants que es produeixen a escala planetària.


Les tempestes en Saturn es donen de forma aïllada. És el cas de les Grans Taques Blanques, que poden ser de la grandària de tres vegades el nostre planeta i són realment espectaculars
Diverses tempestes es formen a una latitud molt estranya, normalment es generen en la zona equatorial i aquestes s'han observat en el Pol Nord de Saturn. Els investigadors indiquen que cadascuna de les noves tempestes registrades requereix energies deu vegades més grans que les tempestes de grandària mitjana.





Descriuen un nou tipus de tempesta intermèdia en Saturn

Altres notiicies:

Quatre tempestes es van registrar en Saturn
Les temibles tempestes de Saturn

Video:

La tempesta hexagonal de Saturn





Les Orionides



Les Orionides son una pluja de estreles de la brillant constel.lació d’Orió prop de la brillant estrela Betelgeuse que es produeixen des del 4 d’Octubre al 10 de Novembre tinguen mes importancia entre els dies 20 i 21 d’Octubre. Les Orionides són meteors ràpids i relativament grans, les seues velocitats poden superar els 60 quilòmetres per segon.

Tots els anys, la Terra, en el seu moviment de translació al voltant del Sol, travessa dues vegades unes regions poblades pels fragments deixats pel famós cometa Halley que ens visita una vegada cada 76 anys. Al maig es produeix el primer pas de la Terra per una d'aqueixes zones en la qual abunden fragments de l'Halley, ara a l'octubre, passa per la segona zona creant les Oriónides. El radiant d'aquesta pluja de meteors ho va localitzar l'astrònom britànic Alexander Herschel en la dècada dels 1860. Però encara va caldre esperar un altre segle per a relacionar aquesta pluja d'estreles amb el rei dels cometes.


Notícia Original
Notícia Relacionada


 

El major estudi genètic de la metàstasi revela nous tractaments contra el cànce



Gràcies a l'avanç de la medicina, el càncer ja no és sinònim de mort. Més del 50% de tots els tumors que es diagnostiquen cada any és curable i és probable que el percentatge augmente en els propers anys. Les coses són més difícils quan un tumor s'ha expandit a altres òrgans, el que els metges coneixen com metàstasi, que és responsable de 9 de cada 10 morts per càncer.

En molts casos, les metàstasis són resistents als tractaments i encara no s'entenen bé els mecanismes moleculars que permeten la seva aparició. Aquesta és la veritable frontera de la investigació contra la malaltia.


Sorprenentment, fins ara no s'havien fet grans estudis per entendre la metàstasi des d'un punt de vista genètic. Les anàlisis del genoma del càncer es compten per milers, però la immensa majoria només ha seqüenciat l'ADN del tumor primari, que és com el seu llibre d'instruccions biològiques. Una vegada el càncer s'ha estès, és molt rar que les lesions metastasiques es extirpen i es seqüencie el seu genoma complet, de manera que la bastida genètic de la metàstasi segueix sent bastant desconegut.



Noticia original
Noticia relacionada

















Què li passarà al Sol quan mori?



El sol es va formar fa uns 4.600 milions d'anys i és calcula que dure uns 10.000 milions d'anys. Ara s'encontra en gairebé mitat de vida i el seu Nucli Solar aquest està molt calent com a uns 15 milions de graus. En el que porta de vida a crescut un 20%.


Quan s'acabe l'hidrogen comensara a cremar el heli i ahí comensara a acabarse la vida de l'estrella. En la fase en què estem és diu Seqüència Principal i s'acabarà quan ja no hi haja hidrogen i després sera la Gegant Vermella que és quan comensara a cremar l'heli. Al acabar-se el hidrogen, el nucli començarà a comprimir. Els investigadors encara no saben si arribara a una mida d'entre 150 a 200 vegades de què el que te ara i és pregunten si s'engulira a la terra, perquè si creix tant donen com engolits a mercuri i venus, de totes formes la temperatura anirà pujant i la vida al nostre planeta serà impossible.

Noticia Original
Noticia Relacionada1
Noticia Relacionada2

Descubert Higía, el planeta més nan del sistema solar


Un estudi ha informat que el sistema solar té un planeta nou, Higía, el més xicotet de tots.

Al principi, Higía no cumplia tots els requisits per a ser un planeta. Ara, un equip d’investigació ha descobert mitjançant el Telescopi Molt Gran, que el requisit que li faltava que era que tinga gravetat propia i a la vegada tindre forma redona, la qual cosa els ha fet requalificar-lo com un planeta nan, convertint-se en el més xicotet de tot el sistema solar. Fins al moment hi ha cinc planetes nans confirmats: Plutó, Ceres, Eris, Makemake i Haumea. El diàmetre d'Higía és de 430 quilòmetres. Ceres, considerat el més petit fins ara, té 950 quilòmetres.

Es pensa que el seu origen està en la descomposició d'un cos d'uns 100 quilòmetres de diàmetre fa milers de milions d'anys. Higía va recibir un impacte amb un projectil que va destrossar completament el cos. Un cop les peces sobrants van tornar a unir-se, li van donar a Higía la seva forma esfèrica. Però tot això no encaixa amb les observacions realitzades amb el telescopi VLT. Els astrònoms han cobert el 95% de la geografia del planeta nan sense trobar cap cràter compatible amb una col·lisió de les dimensions estimades.

Descubert Higía, el planeta més nan del sistema solar





ALTRES NOTICIES

Higía, el asteroide que resultó ser el nuevo planeta enano del Sistema Solar
Descubierto el planeta enano más pequeño del sistema solar

VIDEO:

Primer tratament exitós contra un gen que provoca varios tipus de càncer




<p>Muchos cánceres humanos son desencadenados por una mutación en el oncogén KRAS. / Pixabay</p>



“Aquest fàrmac té la capacitat de matar cèl·lules tumorals mitjançant monoterapies o en combinació amb altres estratègies contra el càncer. A més, pot fer que les cèl·lules tumorals siguen particularment sensibles a la immunoteràpia”, explica a Sinc Jude Cànon, investigador principal de l'estudi.

El nou tractament ha tingut una resposta positiva en dos pacients amb càncers produïts per la mutació de KRAS. En l'assaig es va augmentar la dosi de manera progressiva. Després de sis setmanes de tractament, el tumor d'un dels pacients es va reduir en un 34% i el de l'altre en un 67%. D'altra banda, quan es va provar en animals, aquest mètode va ajudar a reduir i, en alguns casos, a erradicar el tumor en creixement. A més, en el cas dels ratolins amb càncer colorectal, el tractament també va tindre un efecte proinflamatori en el tumor, la qual cosa el va fer més sensible a altres medicaments contra el càncer, va generar una resposta d'immunitat adquirida i va donar lloc a capellans prolongades en els animals.

En conjunt, els resultats suggereixen que el medicament podria funcionar ben sol o en combinació amb altres estratègies contra el càncer.

Troben el 'polígon' on es moblaven les tombes dels faraons


Un arqueòleg anomenat Zahi Hawass ha encontrat 3 troballes que reescriuen l'antiga Tebes faraònica: una zona industrial, una trentena de tallers i un enterrament real que conserva els útils que van fer servir en la seua construcció.

L'ex ministre d'Antiguitats egipci va anunciar, a uns 600 quilòmetres al sud del Caire, els descobriments de la missió, dirigida desde desembre de 2017.

Primera troballa a un "polígon industrial", on els obrers van ajudar a cavar la tomba dels monarques de l'antic Egipte. Alberga un forn emprat per coure productes d'argila i un tanc d'aigua per als treballadors. També s'ha encontrat un anell d'escarabats i centenars d'objectes daurats. També figuren agulles de teixir.




Encontrado “mini blinis” con listeria en supermercado ALDI




La cadena de supermercats Aldi ha advertit de la contaminació per listeria d'un lot de minitortitas per a canapès de la marca 'Mini blinis' ( El producte 'Mini Blinis' són unes coques per a canapès fetes a base de farina de blat, llet i ou) i ha instat als consumidors que eviten consumir el producte i passen a retornar-lo a la botiga.

La companyia, que ha retirat el producte, especifica en un comunicat emès als mitjans que la contaminació es va detectar en el lot afectat és el '101111 DCL' i té data de caducitat de 22 de novembre de 2019.

A través d'un comunicat, la companyia lamenta el succeït i insta a tots els clients que l'hagen comprat al fet que no el consumisquen i passen per la seua botiga més pròxima per a fer la corresponent devolució.

noticia original

noticies relacionades:

noticia 1

noticia 2

Creen un pegat per regenerar la pell dels diabètics


El parche va ser creat per experts del institut de investigacions en materials de la UNAM.
Van aconseguir que la regeneració fora màxim en 21 dies, es un gran avanç per què per als malalts de diabetes una ferida representa modificar el su estil de vida ademes de impactar en la seua salut i condició física.
A Mèxic una de cada 10 persones és diabètica i de cada 20 un pateix alguna amputació

La universitat va explicar que el parche esta elaborat amb nanofibres que contenen nano i micro partícules que aporten bioactius cuan es posa sobre el teixit danyat es dissol i immediatament comença a alliberar actius
Si se utilitza de forma primerenca es posible evitar l’amputació de una extremidad.
Este projecte es va desarrollar al laboratori de ricardo vera Graziano





Un terratrèmol de magnitud 6,8 sacseja Indonèsia.




Un fort terratremol de magnitud 6,8 ha sacsejat les Illes Célebes (Indonèsia).

El Servei Geològic de Estats Units (USGS) ha informat del terratrèmol, ocorregut a les 13:40 hora peninsular espanyola a 102 quilòmetres al sur-oest de Luwuk i a 17 quilòmetres de profunditat sota el mar de Banda. Aquest terratrèmol va arribar a presentar riscos de tsunami.


També, les Illes Cèlebes el 28 de Septembre van tindre forts seísmes de magnituds fins a 7,5. Açò va provocar un temblors i tsunamis a Palu (335000 habitants) i va provocar 4300 morts, 667 persones desaparegudes i 17000 edificis tombats.


La zona on ha ocorregut el seísme es de les majors activitats sísmiques del planeta. Aquest mes s’ha presentat un projecte d’investigació que, durant els próxims tres anys, recopilarà dades de les falles tectóniques en el país.




Satèl·lits revelen importants esquerdes en una de les artèries de gel de l'Antàrtida


La glacera Pine Island és la que té el avanç més ràpid de tota l'Antàrtida, açò suposa un 25% de tota la pèrdua de gel anual del continent.

Fa unes setmanes satèl·lits han revelat fotos on es mostren 2 esquerdes en aquesta glacera, que estan creixent, de moment tenen una mida d'aproximadament 20 km. Açò pot provocar un despreniment, creant un iceberg que podria arribar a tindre una mida de 200km2 que, tinguent en compte que l’espessor habitual de les glaceres Antàrtiques sol ser de 300 metres d’alçada, estaríem parlant d’un iceberg amb 60 mil milions de m3 o el que es el mateix 60 bilions de litres d’aigua dolça que van a mesclar-se amb l'oceà i per tant van a pèdrers.

Estudis demostren que la pèrdua de gel de les glaceres és cada vegada més habitual, la pèrdua d’aigua dolça és important, però el problema real és l’augment progressiu del nivell mitjà del mar provocant destruccions de ciutats i països sencers.

RATOLINS CONDUINT COTXES


Durant molts anys els científics han utilitzat la llimitada intel·ligència de les rates per entendre millor el funcionament del nostre organisme. Sempre s’ha pensat que aquests animalets jugaven en una lliga molt inferior a la humana, però a lo millor estàvem minusvalorant-los. 

Perquè recentment, un grup de científics ha entrenat uns ratolins per a que condueixen un cotxe fet a escala per la Universitat de Richmond per a arribar a la recompensa que en aquest cas es tractava de formatge. En aquest experiment disenyat per Kelly Lambert s’ha mesurat el nivell d’estrés de les rates. S’ha pogut observar que quan dominen la conducció s’estressen menys. Però que les rates que anaven de passajeres s’estressaven més que el conductor.

Això demostra que les rates són molt més intel·ligents del que pensava la comunitat científica, i açò s’haurà de tenir en compte en investigacions futurs amb rates.

Notícia original (anglés)


EL VIRUS DEL SARAMPIÓ DESTRUEIX LA MEMÒRIA DEL SISTEMA INMUNITARI



Al 2017 van morir més de 110.00 persones en tot el món a causa del virus de sarampió. Aquest virus provoca uns efectes de tos, febre… fins i tot de neumonia.

Per aquesta enfermetat existeixen vacunes segures i econòmiques però dos estudis de ciències diuen que no sols hi ha prou en aquesta vacuna sinó que també hi ha que prevenir la inmunitat col·lectiva.

Sinc Velislava Petrova explica que és la primera vegada que s’utiliutza la genòmica per a crear un mapa del sistema inmunitari en resposta al sarampió, que va funcionar. Els resultats que han eixit a 77 xiquets del Països Baixos, mostra que pot paralitzar la inmunitat contra el virus i les bacteries a llarg plas. 
En el estudi que han realitzat, van comprobar que el virus havia desaparegut, dos mesos després de les infeccions.

La investigació publica en un de les dos de ciències, croncretament en el Science Immunology, expliquen el perquè els xiquets agafen enfermetats després del sarampió.

La reducció de les tases de vacunacions està provocant un augment de persones amb infeccions del sarampió, el qual també podria agafar-se altres infeccions com la grip entre altres.



Begudes gasoses: obesitat i desgast dental



Un nou estudi ha trobat que les begudes ensucrades, com les gasoses i els refrescos, són el factor comú entre obesitat i el desgast dental en els adults.

Tenir sobrepès o ser obès estava associat amb patir un cert desgast dental. Aquest desgast és el tercer problema dental més important, després de la càries i la malaltia de les genives, i la causa principal és el consum de menjar i begudes àcides
La capa externa de l'esmalt es va dissolent lentament, i això pot portar a canvis en la forma o aparença de les dents, que es fan més sensibles durant els àpats o la ingesta de begudes fredes. En el pitjor dels casos, l'estructura de la dent pot acabar desfent gradualment. Tot això redueix la qualitat de vida i pot implicar intervencions costoses i complexes.

El desgast dental es pot prevenir i canviar els hàbits de consum pot ajudar a les persones a evitar patir o que empitjori.


Noticia original

Noticia relacionada 1

Noticia relacionada 2
 
Vídeo/Documental

dilluns, 11 de novembre del 2019

SALVEM EL MAR MENOR !

 

Som testimonis d'un impacte ambiental marcat per un desenvolupament urbà sense escrúpols, una agricultura intensiva desmesurada, la construcció de platges artificials, canals navegables, ports esportius, i el fondege de centenars de vaixells destrossant les delicades prades marines.
 El Mar Menor no s'ha salvat ni de l'escolament dels metalls pesants de les mines. Tot ha acabat en la llacuna salada. Les quatre dècades d'abocaments acumulats al seu al voltant amenacen la seua supervivència.

El document, que recull mesures que ja estaven incloses en el Pla d'Abocat Zero, inclou accions de reparació, control, seguiment i sancions per a, per exemple, els 641 expedients oberts enguany a la Conca del Segura. "Moltes de les actuacions del Pla d'Abocat Zero, encara que es posen en marxa ja no seran efectives fins a dins de molt de temps, ja que cal visitar obres i redactar projectes.

Per això i davant l'emergència, cal posar-se a treballar ja.

Noticia original:

noticia relacionada 1
noticia relacionada 2

video


MEDUSES GEGANTS A CEUTA








El Centre d’Estudis i Conservació d’Animals Marins ( CECAM ) ha localitzat un ejemplar de medusa gegant la qual presencia s’asocia amb el cambi climàtic. Investigadors posàren en dubte la seua existència fins que vàren ser observats uns 50 exemplars en el Mediterràni. Es tracta de l’espècie coneguda com Rhizostoma Luteum que pot alcançar el pes de 40 kilograms i mesurar fins els 60 centímetres. Ha sigut localitzat aquest cap de setmana a la platja del Sarchal en Ceuta, había sigut encontrat en llocs com les costes de Múrcia, Almería, Granada o Màlaga.

Els especialistes han resaltat que a pesar del tamany d’aquesta espècie, la seua picada únicament causa una lleu irritació. 

El Mediterrani i el canvi climàtic





La regió mediterrània s’hi està escalfant un 20% més que la resta del món.

S’espera que al 2040 la temperatura augmente 2’2º , i al 2100 el nivell del mar augmente 1m.

Augment de les temperatures, pujada del nivell del mar, escassetat d'aigua, morts massives d'espècies marines, disminució de les Collites i del Rendiment de la pesca i el bestiar, incendis a gran escala o l’ increment de les sequeres i de les onades de calor són algunes de les conseqüències que el canvi climàtic pot tindre a la regió.

Segons un informe , per cada grau que puja la temperatura del mar , els peixos redueixen un 20% la seua mida , per tant , al 2050 , el pes mitjà dels peixos es reduiria un 49%. En el cas dels cultius de blat , cada grau reduïx un 7’5% la producció.

Un altre informe assenyala que als pròxims 20 anys més de 250 milions de persones patiran escassetat d’aigua i que aquesta disminuirà un 15 %.

Les inundacions i onades de calor implicaran riscs per a la salud de la població.


Notícia original

Notícia relacionada

EL PLANETA “X”


Durant 5 anys s’han observat anomalies en les òrbites dels planetes del sistema solar. La comunitat científica ha estat debatent sobre la possibilitat d’un nové planeta ocult per als nostres telescopis amb una òrbita molt el·líptica i que ens visitaria cada llargs períodes de temps. Ara dos físics han plantejat que podria tractar-se d’un xicotet forat negre, ahí el motiu per a no vore’l (perquè per la forta atracció gravitacional no deixa eixir la llum).

Un mètode per a detectar forats negres és observar les anomalies en la llum que recibim ja que el forat negre la curva. Com mostren alguns estudis, la massa del suposat forat negre hauria de ser entre 5 i 15 vegades la de la terra. I en aquestes masses, segons els models, hauria d’acumular al seu voltant grans quantitats de matèria obscura, que al colisionar amb la seua antimatèria emitirIa grans quantitats de rajos gamma.

Els científics ara estan a l’espera de rebre les dades del “Telescopi espacial de raigs gamma Fermi” que ha estat escanejant el cel en busca d'aquests rajos desde 2008.




Un cuc 'humanitzat' amb CRISPR revela punts febles del càncer


A simple vista un cuc que medix un mil·límetre no es pareix a un huma pero van descubrir en una investigació que aproximadament te el mateix nombre de gens i a mes la majoria de gens del humans estan relacionats amb enfermetats i tenen un gen molt paregut amb els del cuc.

Son tan similars que quan observem la secuencia de aminoacits de la proteína humana el 89% son identics, alguns de estos aminoacits son els que es troben als tumors.

Un equip científic ha aprovechat estés similituts per a imitar en els cucs les mutacions del gens SF3B1 que es troben en tumors humans. Esto sa fet per a veure els possibles punts dèbils de les cèl·lules cancerigenes que tenen mutacions en SF3B1

Els autors tenen tres factors que poden servir com a dianes per a molècules
terapèutiques aixina que maten a les cèl·lules cancerígenes i no a les cèl·lules normals.

Gracies a la tecnologia de CRISPR el cambi de proteines de C.elegans permitirá utilitzar als cucs per investigar enfermetats i també per buscar nous fàrmacs.
Notícia original

divendres, 8 de novembre del 2019

L'Anguila eléctrica que pot tombar un bou

anguila electrica



Encara que l'anguila és coneguda des de fa 250 anys, hui en dia han descobert dos especies molt més poderoses, la E. voltai; que viu en familia en rius ben oxigenats de aigües clares, i la E. varii; que viu a 300 metres baix el nivell del mar en aigües amb profunditats fangoses.


Per a entendre el procés de multiplicació els científics van analitzar l'esquelet de 107 exemplars, la conclusió de l’estudi es que les tres espècies tenen cranis diferents i fins un 6,5% de diferencia en l’ADN. Aquesta distinció es deu a una especialització ecològica per a
afrontar els canvis geologics. 



Els investigadors han detectat que les E. voltai son les més potents amb descàrregues de 860 volts, seguides per les E. varri amb descàrregues de 572 volts i les E. electricus amb 480.




La mutació genètica que fa que els pèl-rojos percibisquen l'ambient de forma diferent

El 2% de la població mundial té els cabells rojos, però hi ha altres diferències en les fesomies que els fan ser especials.




PRODUEIXEN MÉS VITAMINA D

Els pèl-rojos no necessiten tanta vitamina D com els altres humans,ja que degut al seu color de monyo i el to de pell blanc son capaços de crear la seua vitamina D en menys temps que totes les altres persones i gràcies a això eviten alguns problemes de salut.Per això la majoria d’ells viuen al nord d’europa(Noruega,Islandia,Irlanda…)

TERMÒMETRE CORPORAL

Es va descobrir que els pèl-rojos són capaços de notar les temperatures abans que els altres mortals.Segons un estudi tenen un gen anomenat MC1Rque activaria aquest detector humà i els faria més sensibles al fred.

SUPERHUMANS

Està científicament comprovat que les dones pèl-rojes suporten un 25% més el dolor i ademés per a sedar-les necessites un major esforç.Gràcies a que necessiten menys vitamina D,els pèl-rojos están més protegits contra el càncer de próstata

Noticia original

Noticia relacionada 1

Noticia relacionada 2

Video

UN NOU VISITANT INTERESTEL·LAR ARRIBA AL SISTEMA SOLAR





El 30 d’agost, un astrònom aficionat va descobrir un objecte brillant pel cel amb el seu telescopi. El cos estava envoltat per pols i gas, i mostrava una cola, així que es va donar a entendre que era un cometa . Els astrònoms es van dedicar a estudiar-lo, fins que la Unió Astronòmica Internacional va confirmar que era un cometa de fora del sistema solar. És el segon cos que recull aquestes característiques al llarg de l’any.

L’han anomenat 21/Borisov i viatga a 32 km/s. Després d’un estudi exhastiu s’ha sugerit que prové de Kruger 60, un sistema solar a 13 anys llum de la Terra. S’ha denominat que medeix un kilòmetre de diàmetre.

Fa ja mesos que es troba al Sistema Solar, i fins setembre de 2020 no deixarem de veure’l. Per a evitar que torne a vindre un cometa interestel·lar sense saber-ho amb temps, es posarà en marxa un Gran Telescopi per a Rastrejos dins de tres anys.




Notícia original

Notícia relacionada 1

Notícia relacionada 2


Video trajectòria


UN PETIT ROBOT ÉS CAPAÇ DE DETECTAR I MATAR CÈL·LULES CANCEROSES.







Resultat d'imatges de nanobotLa robòtica és un camp tecnològic que s’ha desenvolupat molt els últims anys. Aquesta branca s’ocupa de l’assemblatge i la fabricació de robots en miniatura que no superen els minúsculs nanòmetres (mil milionèsima part d’un metre).

El 2018, un grup d’investigadors en aquest camp va aconseguir dissenyar partícules que podrien trobar i destruir cèl·lules canceroses al cos humà. Aquests nous nanorobots o nanobots, provats per primera vegada en ratolins injectats amb cèl·lules canceroses, van ser capaces de localitzar les cèl·lules malaltes en el cos viu i tallar-los el flux sanguini, la qual cosa va causar que es desnodrissin i morissin.

Al mateix temps, no es va causar mal a altres cèl·lules sanes en el cos dels ratolins. Aquests resultats certament eleven a alt grau el nivell d’optimisme i indiquen que els nanobots poden usar-se com una solució a aquesta malaltia mortal.

Noticia telacionada.


Viatge a Mart


“Es pot construir una casa bella i confortable a Mart ", certifica l'arquitecte Xavier de Kestelier, enmig del saló de l'hàbitat marcià imprès en 3-D amb què la firma Hassell va participar en un concurs de la NASA." Gairebé tots els dissenys espacials han estat fins ara merament operatius o funcionals; ha arribat el moment de dissenyar pensant en els humans.

L'hàbitat de Hassell està concebut perquè els futurs colons se sentin d'alguna manera "marcians". Un escut de regolitos, amb fragment de roques i grans minerals, el protegeix de les radiacions i de les paoroses tempestes de sorra. Els sis habitacles inflables estan units per altres tants, més petits, que faciliten el suport vital als seus habitants, de l'energia a l'aigua i l'oxigen.

Ens trobem per cert al Museu del Disseny de Londres, que ha llançat la casa per la finestra per imaginar com seria la vida a Mart, amb la contribució de Norman Foster, d'Elon Musk, de l'ESA, de la NASA, d'astronautes , astrofísics, geòlegs i biòlegs que han acceptat el desafiament.

El disseny ens fa repensar-ho tot, ens obri les portes a possibilitats, adverteix McGuirk." I què major desafiament per a un dissenyador que crear les condicions d'habitabilitat en un planeta hostil ... Acabem de celebrar el 50 aniversari de l'arribada a la Lluna, i estem entrant en la nova era espacial. La propera parada és Mart. Molt s’ha parlat des que Galileu va apuntar per primera vegada amb el seu telescopi cap al planeta vermell allà per 1610. La fascinació per Mart venia realment de molt abans, quan els astrònoms babilònics, egipcis i xinesos van intentar prendre-li la mesura a aquest punt ataronjat que sol aparèixer per les nits a la dreta de la Lluna i que, a diferència de les estrelles, no parpelleja.

El primer gran repte és el viatge, amb referència a The Mars Project (1953) de Wernher Von Braun, que va imaginar l'enviament no d'una nau solitària a l'estil de la càpsula Orion, sinó d'una autèntica flota de 10 coets i 70 tripulants. Elon Musk ha rescatat parcialment aquesta idea amb el projecte Starship, una gegantesca nau d'acer amb capacitat per a 40 tripulants, i amb l'objectiu utòpic d'enviar als primers humans al planeta vermell al 2024. Com a principi, el 1965, va arribar el viatge de la Mariner 4 que va obtenir per primera vegada imatges directes del planeta vermell, seguit al cap d'una dècada per les primeres missions robòtiques.




NOTÍCIES RELACIONADES: 1 2