divendres, 10 de març del 2017

Els biofertilitzants del fang de depuradores milloren el cultiu del blat.



Les universitats de Sevilla i Còrdova han comprovat l'increment en la producció i qualitat del gra de blat de moro quan l'adob orgànic s'aplica directament sobre el full i planta del cultiu. Els biofertilitzants, obtinguts a partir de fangs de depuradora, contenen unes substàncies orgàniques que permeten que la planta puga absorbir millor els nutrients i així créixer millor.

Manuel Tejada, del grup de recerca Edafologia Ambiental de la Universitat de Sevilla, s'ha constatat que quan el compost orgànic s'aplica per aquest procediment hi ha una repercussió positiva en la nutrició de la planta, el que influeix en la producció i qualitat de la collita. Per contra, quan s'aplica al sòl no s'aprecien millores significatives.

Els resultats, publicats a la revista European Journal of Agronomy, han revelat que les substàncies orgàniques que conté aquest biofertilitzant permeten que la planta puga absorbir millor els nutrients i d'aquesta manera facilitar el seu creixement.
Resultado de imagen de maiz
El fang s’introdueix per a que es puga obtindre el biofertilitzant. Aquest fang ve procedent d'aigües residuals de depuradora, en un bioreactor o recipient que manté un ambient biològicament actiu, on en condicions òptimes de pH i temperatura, així com amb l'ús de determinats enzims, es transforma el fang en un compost orgànic molt ric en proteïnes de baix pes molecular -com els aminoàcids-, fàcil i ràpidament assimilables per la planta.

 "Amb aquest treball vam aconseguir constatar l'efectivitat d'un biofertilitzant elaborat a partir de fangs i revaloritzar un residu que s'incrementa cada any i no troba noves vies d'aplicació", afirma el científic de la Universitat de Sevilla.


El treball ha estat finançat per la Conselleria d'Economia i Coneixement de la Junta d'Andalusia i el Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat, preveu estudis posteriors que permeten establir un protocol que indique les dosis concretes a partir de la qual ha d'utilitzar el biofertilitzant per obtenir el seu màxim rendiment. "Així mateix, contemplem seguir investigant el seu ús amb un altre tipus de cultius", conclou Tejada.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada