dimecres, 24 de desembre del 2014




CONSEGUEIXEN MOURE NANOMOTORS DINS DE CÈL·LULES VIVES.


Són diminutes agulles (d'uns tres nanòmetres, tres milmilionèsimes de metro), investigadors de la Universitat de Pennsilvània han aconseguit introduir-les i moure-les dins de cèl·lules vives. Amb açò poden interaccionar amb l'estructura bàsica des de dins, ho poden utilitzar per a estudis o per a poder curar en un futur, açò ho publica Angewandte Chemie International Edition. Mitjançant les imatges d'un microscopi poden observar el recorregut dels dispositius d'or i ruteni, que es mouen mitjançant ultrasònics
.   
Volen saber que passa quan els nanomotors xoquen amb els orgànuls cel·lulars. Tom Mallouk (professor de la Universitat Estatal de Pennsilvània) diu: “Hem vist respostes mecàniques desconegudes fins ara”. Les cèl·lules són diminutes fàbriques plenes d'orgànuls i estructures, que s'encarreguen de fer múltiples accions. Els dispositius s'han gastat per a destruir o perforar tot el que encontren, pareix un treball poc precís, però pot ser que en un futur, puga destruir les cèl·lules cancerígenes.

S'han assajat, gràcies als cultius de HeLa, l'estirp d'adenocarcinoma de coll d'úter (cèrvix). Aquesta investigació demostra que podem utilitzar els nanomotors sintètics per a estudiar la biologia cel·lular: per a tractar el càncer i manipulant les cèl·lules des de dins; podrien efectuar microcirurgies intracel·lulars i administrar fàrmacs de manera no invasiva”, explica Mallouk.

El problema era aconseguir moure-les, perquè els primers combustibles que s'usaren eren tòxics. L'aplicació dels ultrasònics ha solucionat aquest inconvenient. Amb ells han aconseguit una precisió que permet moure vàries d'aquestes estructures dins d'una mateixa cèl·lula.






















HeLa: les primeres cèl·lules humanes immortals

Notícia original:EL PAÍS













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada