L'estudi de vint anys d'imatges radar preses des de l'espai revelen els efectes del canvi climàtic sobre els ecosistemes a altes latituds. Les variacions de la temperatura de l'aire i dels nivells de les precipitacions hivernals al llarg de les últimes cinc dècades han alterat els cicles, la duració i la grossària dels gels que es formen sobre els llacs àrtics.
En esta regió, un clima més càlid provoca que la coberta de gel siga més fina i, com a conseqüència, que un menor percentatge dels llacs romanga congelat durant tot l'hivern. Estos canvis afecten el clima local i regional, a la dinàmica del permafrost i a la disponibilitat d'aigua per a usos residencials i industrials durant l'hivern.
Però fins ara mai s’havia documentat aquest fenomen amb l’ajuda de les dades dels satèl•lits.
Un recent estudi de la Vessant Nord d'Alaska, publicat en The Cryosphere, documenta els règims de gel en llacs poc profunds basant-se en les imatges radar preses pels satèl•lits ERS-1 i ERS-2 de l'ESA.
Els instruments radar embarcats en els satèl•lits ERS de l'ESA poden vore a través dels núvols i en la foscor. Les imatges radar d'estos satèl•lits i les de la missió Envisat permetien monitoritzar l'evolució dels llacs congelats.
Notícia original:
Notícies relacionades:
El canvi climàtic milloraria la productivitat pesquera el 3,4 % en 2050
El canvi climàtic afecta els més pobres dels països en desenrotllament
Vídeo:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada